Dela sidan på sociala medier

Hällesjö kyrka

Hällesjö kyrka har ett originellt och intressant utseende, med sin åttkantiga form med fönster försedd takkupol, med så kallad mittlanternin. Originalritningarna till den originella kyrkan härstammar från 1846. De är signerade Hawerman och förvaras i Hällesjö kyrkoarkiv.

Kyrkobygget påbörjades 1847 och exteriört stod kyrkan klar ett år senare. Arbetet interiört tog emmelretid lång tid och först den 25-26 juni år 1853 kunde Hällesjö kyrka avsynas och invigas av biskop Israel Bergman. Den vackra och imponerande klockstapeln i Hällesjö är något äldre än kyrkan. En målad inskription i stapelns nederparti anger 1781 som byggnadsår. Även om det inte finns styrkt genom bevarade dokument torde det vara höjt över alla tvivel att byggmästare var den kände Pål Persson från Stugun. Hans staplar, varav flera finns bevarade, är alla byggda efter ett bestämt schema på åttkantigt fundament och med en väl avvägd, spånklädd lökkupol.

År 1923 genomgick Hällesjö kyrka en genomgripande renovering. I samband med renoveringen avlägsnades de tidigare draperierna på altarväggen och ersattes med den nuvarande altartavlan i snidad ram, utförd av Gabriel Strandberg som då även utförde de omfattande och dominerande takmålningarna.
Tel: +46 (0)695-736 30
www.svenskakyrkan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerad 2019-08-16 av Tobias Persson