Dela sidan på sociala medier

Revsunds kyrka

Revsunds kyrka är länets största landskyrka. Den är mycket vackert belägen, där den ligger och speglar sig i Revsundssjön. På samma plats låg tidigare en gammal stenkyrka vars äldsta delar tillkom någon gång på 1100-talet. En av de urgamla förbindelselederna mellan Bottenhavet och Tröndelagen gick här förbi och det antas att samfärdsleden bestämde den gamla kyrkans läge vid sundet.

Detta är historisk mark, här har kung Olav med sin här, den heliga Birgitta och konung Magnus Eriksson med drottning Blanka, dragit förbi. Det var därför ganska naturligt att man när den nuvarande kyrkan skulle byggas beslutade att uppföra den på samma plats som den gamla. Bygget påbörjades 1871 och kyrkan invigdes år 1876 av biskop Lars Landgren.

I Revsunds kyrka finns en rad historiskt intressanta och sevärda föremål, flera av dem tillvaratagna och överflyttade från den gamla 1100-talskyrkan. Här finns bland annat en mycket vacker predikstol, tillverkad 1651 av Per Ifvarsson. En annan sevärdhet är den gamla kyrkans vackert skulpterade dörr, tillverkad 1698 av Gregorius Raaf.

Ännu äldre än ovan nämnda föremål är några skulpturer från medeltiden, ett triumfkrucifix från 1400-talet, en bild av S:t Olof och en av jungfru Maria med barnet, båda troligen från slutet av 1300-talet. Samt en bild av S:t Mikael, troligen från slutet av 1400-talet. Kyrkklockorna är också ett arv från den gamla kyrkan. Den mindre klockan är en gåva från konung Karl XI, skänkt i samband med hans resa genom Jämtland 1686. Denna klocka blev anmärkningsvärt nog spräckt vid själaringningen efter sin givare år 1697. Den gjöts senare om och gör fortfarande tjänst.

Med sitt vackra läge och sina många sevärdheter är Revsunds kyrka mer än väl värd ett besök och biskop Landgrens ord från invigningen är lika aktuella än idag: Huru ljuvliga äro icke dina boningar, Herre Sebaot!
www.svenskakyrkan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerad 2019-08-16 av Tobias Persson