Dela sidan på sociala medier

Vid kris eller krig

Om det blir en kris eller allvarlig händelse i samhället så måste du själv ha en beredskap. Det betyder att du ska vara beredd på att ordna vatten, värme och mat. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Ditt eget ansvar

Din egen beredskap

Du som privatperson har ett viktigt ansvar, du behöver planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst sju dygn. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.

msb.se/privatpersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns en bra guide för vad du behöver ha hemma som förberedelse för en kris. Där kan du också få råd kring hur du skyddar dig vid en olycka eller ett attentat, hur du kommer i kontakt med dem som hjälper till vid olyckor och hur du själv kan underlätta räddningspersonalens arbete på en olyckplats.

Så förväntas du hjälpa till vid krig

Om du är mellan 16 och 70 år och bor i Sverige omfattas du av totalförsvarsplikt. Det innebär att du förväntas hjälpa till om regeringen beslutar om höjd beredskap. Om du har en militär utbildning kan du få en stridande roll i Försvarsmakten. Annars kan din roll vara att gå till din vanliga arbetsplats eller hjälpa till med andra uppgifter inom totalförsvaret. Du kan läsa mer om totalförsvarsplikt på MSB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kommunens ansvar

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter.

Kommunen ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skolor fungerar vid en samhällskris. Målet med arbetet är att skapa en trygg och säker miljö för medborgare, brukare, besökare och anställda, vilket omfattar allt ifrån trygghets­skapande arbete till arbete med att till exempel mildra en kris inom kommunens geografiska område. 

Läs mer om kommunens ansvar i vår broschyr:

Broschyr om krisberedskap i Bräcke kommun Länk till annan webbplats. (länk till pdf)

Skyddsrum

På MSB:s karta med skyddsrum kan du se var ditt närmaste skyddsrum finns. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Zooma in på kartan på önskat kvarter.

MSB:s karta över skyddsrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du funderingar om skyddsrum finns de flesta svaren på MSB:s webbsida.

Vanliga frågor och svar om skyddsrum (MSB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren om krisen eller kriget kommer

MSB:s publikation tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Den har skickats ut till alla hushåll i Sverige och går även att läsa digitalt på olika språk/lättläst svenska:

Sidan publicerad 2024-03-26 av Linnea Ingelsson