Dela sidan på sociala medier

Aktiviteter för åk 7-9

Under ett läsår händer det mycket på en skola. Förutom vanliga lektioner genomförs aktiviteter av olika slag.

  •   Luciavaka (Åk 7 - 9)
  •   Gökotta (Åk7)
  •   Nattorientering (Åk 7 - 9)
  •   1 dags fjällresa vinter (Åk 7 - 9)
  •   4 dagars fjälltur i Sylarna i augusti (Åk9)
  •   Påskdansen (Åk 7 - 9)

Luciavakan

Luciavakan arrangeras av skolan och föräldrarna gemensamt (Åk 7 - 9)

Gökotta

Tradition sedan 1978
Under en av vårterminens sista dagar erbjuds eleverna i åk 7 att ha en annorlunda skoldag med möjlighet att uppleva hur den tidiga morgonen övergår i dag samt hur naturen vaknar ur vintersömnen.
Skoldagen började nämligen kl 04.00 med samling vid det sk Torpet i Gällö. Under de tidiga morgontimmarna pågår diverse aktiviteter som :
 Allemansrätten 
 Avståndsbedömning med stegning 
 Sälgpipetillverkning 
 Artkunskap 
 Att göra upp eld och fika förstås 
 Samla in mossor, lavar och olika växter att ta hem till biologiundervisningen.

Skoldagen är slut, när de övriga årskurserna börjar sin skoldag 08.45 Flera föräldrar brukar delta. Fåglarna håller sig av naturliga skäl på avstånd men ibland kan man få se en tjäder lyfta uppe på berget.
Trevlig samvaro, en annorlunda naturupplevelse och ett minne för livet.

Nattorientering

arrangeras vart fjärde år i slutet av september för (Åk 7 - 9)
Delar av nästa dags schema läses in efter middag i elevmatsalen. 19:30 är det gemensam start och orienteringen (kontrollplockning) är klar kl 21

Fjällresa vinter

Elevrådet planerar och genomför en resa till fjällen någon gång i mars. Turåkning, f och utförsåkning står på programmet

Fjällvandring

När eleverna börjar i åk 9 så får de möjligheten att nå höga höjder. I Sylarnaområdet med dess mäktiga fjällmassiv vandrar vi, elever lärare och föräldrar i 4 dagar. Fjällfärd för åk 9. Under åk 8 sker förberedelser inför fjällfärden.Flera ämnen samarbetar kring temat fjällnära liv. I slöjden tillverkas regnskydd och packpåsar.I hemkunskap går man igenom friluftsmat. Bild ansvarar för fotografering och skissritning. Förberdelserna fortsätter genom att tältlag bildas. Tälten provas och en provvandring genomförs med ryggsäck. Provvandringen går längs Forsaleden, eleverna får laga mat på spritkök och övernattar i tält. Tältlagen planerar sina matinköp.
Första veckan i åk 9 bär det iväg med buss till Storulvån. Sen börjar fjälläventyret. Målsättningen är att alla elever deltar utifrån sina egna förutsättningar. Väl hemma igen efter en härlig vecka i fjällen börjar efterarbetet. Karolinerna och deras öden behandlas och skisser bearbetas. Bildspel produceras och alltsammans visas för föräldrarna på ett föräldramöte i november.

Påskdansen

- En halv skoldag för att dansa (bingodans med priser). Dom flesta elever brukar delta. Att dansa med någon ur personalen gills som joker.
Sidan publicerad 2016-08-09 av Ann-Christin Norberg
Aktivitetsnytt

Aktiviteter HT 2016

V.35 Fjällvandring åk9
V.36 Lingonplock åk6-8
V.41 Nattorientering 6-9
V.50 Luciavaka åk6-9 (mån)