Dela sidan på sociala medier

Avfall och återvinning

Här har vi samlat information om hur du ska sortera ditt avfall och var du kan lämna det. Vi har även samlat information om sophämtningen. På flikarna till vänster hittar du mer information om avfall och återvinning, bland annat hur mycket sophämtningen och slamtömningen kostar.

Kommunen har uppdraget att samla in och ta hand om hushållsavfallet.
I begreppet hushållsavfall ingår flera olika avfallslag, där varje avfallsslag ska hanteras lite olika. Det enda du ska slänga i ditt vanliga sopkärl är det som inte kan återvinnas eller komposteras.

Återvinning

En förutsättning för att kommunen ska kunna hantera de olika avfallstyperna på ett säkert och effektivt sätt, är att avfallet källsorterats. Därför ber vi dig att källsortera papper, plast, metall, glas och tidningar på någon av kommunen åtta återvinningsstationer.

Återvinningscentraler

Du behöver slänga hushållets grovavfall och farligt avfall på närmaste återvinningscentral, de avfallet får inte slängas i sopkärlet för hushållsavfall. I kommunen finns tre återvinningscentraler med följande öppettider.

Bräcke
(2,5 km norr om Bräcke, skyltat från E14)
Öppettider december 2018-maj 2019: måndagar kl 13.00-18.00

Avvikelser och förtydliganden
Måndag 22/4 (annandag påsk): stängt

Gällö
(Industriområdet söder om Gällö, skyltat från E14)
Öppettider december 2018-maj 2019: tisdagar kl 7.30-10.00 och torsdagar kl. 13.00-18.00

Avvikelser och förtydliganden
Torsdag 18/4 (skärtorsdagen): stängt
Torsdag 30/5 (Kristi himmelsfärds dag): stängt

Kälarne
(Västanedevägen 3)
Öppettider december 2018-maj 2019: tisdagar kl 13.00-18.00

Alla öppettider på vardagar avser helgfria vardagar. Röda dagar är återvinningscentralerna stängda. Dag före röd dag stänger återvinningscentralerna kl 16.00.

Grovavfall

En gång per år hämtar kommunen grovavfall hos hushåll. Det brukar ske under våren. Till hushållens grovavfall räknas skrymmande hushållsavfall som inte går ner i det vanliga sopkärlet t ex möbler eller sådant avfall som av andra anledningar inte ska läggas där t ex porslin och saker av metall.

Bildelar, bygg och rivningsavfall, toalettstolar, varmvattenberedare och liknande hämtas inte.

Grovavfallet måste kunna hanteras av en person och ska ställas ut dagen innan hämtning på samma plats som ert vanliga kärl.

OBS! brännbart hushållsavfall av mindre storlek, t ex böcker, skor och kläder, ska läggas i ert vanliga sopkärl.

Sophämtning

Sophämtningen i hela kommunen sköts på entreprenad av Lundstams Återvinning AB. Bilen går alla veckor året om, även röda dagar. Här hittar du turlistan.länk till annan webbplats Om du har villa eller fritidshus behöver du beställa renhållning, här kan du kan läsa mer om avgiften och vad som ingår.länk till annan webbplats

Adressändring

Kom ihåg att anmäla till kommunen om du säljer ditt hus, eller byter adress så att vi har  aktuella uppgifter i vårt kundregister.

Blankett för anmälan om ägarbyte vatten-/renhållning-/slam- abonnemang.PDF

Sidan publicerad 2019-03-05 av Olav Elstad