Dela sidan på sociala medier

Säker mat hemma

Livsmedelshygien hemma - några råd

En uppskattning är att omkring hälften av alla matförgiftningar beror på dålig hygien eller andra brister i hemmet. Här följer några tips du bör följa för att minska risken för matförgiftningar hemma:

  • Tvätta alltid händerna ordentligt innan du börjar laga mat, mellan hantering av olika råvaror och efter toalettbesök.
  • Använd hela och rena skärbrädor och redskap.
  • Använd olika skärbrädor till olika råvaror, t.ex. till rå kyckling och sallad, eller diska skärbrädan noggrant med hett vatten mellan hantering av olika råvaror.
  • Ha kallt i kylskåpet - högst 8°C.
  • Förvara inte råvaror och lagad mat nära varandra i kylskåpet.
  • Tina mat i kylskåp eller kallvattenbad. Tina aldrig i rumstemperatur, eftersom bakterier då lätt kan växa till.
  • Om du får mat över som ska sparas, kyl ned den så snabbt som möjligt i kallvattenbad. Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet.
  • Genomstek alltid fågel, fläskkött och köttfärs.
  • Laga inte mat till andra om du är sjuk.
  • Byt disktrasa ofta.
Sidan publicerad 2016-06-23 av Hjördis Hansson