Daniel och Michael har charmat sig in i svenska folkets hjärtan

Foto: Conny Österhof

På gården i Grönviken har det hänt mycket sedan Michael Westlund och Daniel Österhof tog över. För med på köpet i skogsmarken fanns huset som de båda förälskat sig i, och som bär på en historia som de aldrig kunnat ana.

Läs fler artiklar från Bräcke kommun i tidningen Inblick.


Kärlekshistorian började redan 2007 då Michael och Daniel träffades utanför en nattklubb i centrala Stockholm. Michael hade just flyttat från Valbo efter studenten och Daniel hade bott i Stockholm sedan 2006. Idag har paret varit tillsammans i tio år varav fem som förlovade.

Hockeykillen från Bräcke
Daniel är född och uppväxt i Bräcke, en trygg uppväxt med mamma, pappa och lillebror. Daniel skrattar och beskriver hur fritiden mest handlade om ishockey.

– Bräcke 89-ers minns jag att vi kallade oss, vi höll till i en lokal i skolans källare. Och till matcher runt om i länet fraktades vi runt i en skrotbuss, säger Daniel.

Bräcke är inte idag vad det var då menar Daniel som beskriver hur mycket som försvunnit från orten. Centrumgrillen som hade nattöppet och drevs av Josef, en känd profil i Bräcke. Fler barn och unga och mer butiker. 

– Men jag inser idag att den trygga uppväxten gjort mig till en mognare person med sunda värderingar, det är att komma hem igen när man åker till Bräcke, säger Daniel.

Efter studenten började han jobba på IT-avdelningen på kommunen och efter en resa till Australien bestämde Daniel sig för att flytta till Stockholm. Idag är han vice president for global operations på det erkända företaget EPI-server.

Musikalartisten från Gävle
Michael är en stadskille från Valbo med en passion för dans, sång och underhållning. Det är också den vägen han tagit i livet från Balettakademien och numera som aktör i musikaler och shower.

Novisa men nyfikna
I fem år har de ägt gården i Grönviken och med mycket beslutsamhet och möda lagt ner otaliga timmar på renovering.

– Vi hade aldrig byggt eller renoverat innan och hade vi vetat vad vi gett oss in på hade vi kanske aldrig påbörjat renoveringen. Men idag känns det fint, att få återställa något som har ett högre värde än vad vi kunnat föreställa oss, säger Michael.

Grönviksgården ca 1913. Fotorättigheter: privat.

Det visade sig "sitta i väggarna"

Förra året deltog de i SVT:s tv-program "Det sitter i väggarna". Att Daniels morfar var född i det lilla gårdshuset visste de redan innan programmet, men att släktband skulle visa sig finnas på flera håll blev en överaskning.

– Cirkeln slöts och allt arbete kändes plötsligt värt mödan, säger Daniel.

De fick också veta att en man som många talat om i bygden och som kallades "Grönviks-Jesus" bott i huset. En man som påbörjade en pir ut i vattnet för att hans framlidna fru skulle kunna komma tillbaka. En kärlekshistoria helt enkelt.

Omåttligt populära

I samband med renoveringen av gården har många kommit att uppmärksamma Byggbögarna; något som Daniel och Michael valt att kalla sig själva. Deras filmklipp på Facebook har blivit omåttligt populära i en ocensurerad och frispråkig form.

– Jag och Daniel kommer aldrig att censurera oss själva, vi har nu många följare och tror att vi kan göra skillnad genom att stå upp för oss själva. Vi kan provocera och vi är två rätt tokiga personer som bjuder på oss själva. Det gör vi bland annat genom vår odiskreta och sexuella underton. Jag tror att många får en tankeställare - på ett roligt sätt, säger Michael.

Just det där ofiltrerade, nakna och att prata öppet om HBTQ-frågor är något som väckt uppmärksamhet.

Lilla Grönviken Pride?
Varje vecka får de meddelanden från människor runt om i landet som gillar vad de gör. Michael har varit drivande i Gävle Pride som arrangerades första gången förra året och hans band Dildorado var årets communitybidrag i förra årets Stockholm Pride. Kanske vore det ett framtida projekt med ett Grönviken Pride som en av Michael och Daniels följare kom med förslag på? Vem vet?


Att prata öppet om sin sexualitet är kanske inte alltid självklart men Daniel beskriver hur väl det mottagits.

– Mina upplevelser är bara bra sedan jag berättat om min sexualitet. Jag tror det största felet är att man inte pratar om det. Att man är tyst därför att man tror att andra kanske inte tycker att det är okej. Särskilt på mindre orter, säger Daniel.


Stor gårdsloppis 1-2 juli

Byggbögarnas webbserie har hos många väckt nyfikenhet att få veta mer om och besöka gården i Grönviken. Det är en av anledningarna till att Daniel och Michael började fundera på hur de kunde öppna upp gården. Michaels mamma, som haft gårdsloppis i 10 år, väckte idén om en alldeles egen loppis i Grönviken. Läs mer i PåGång.PDF

– Vi vet att många är nyfikna och det är en anledning till att vi vill bjuda in och ha trevligt tillsammans. Dessutom tycker vi att Grönviken är värd uppmärksamheten, säger Michael.


En gårdsloppis i två dagar väntar den 1 och 2 juli men med ett syfte att ge ljus till en viktig fråga.

– Förutom att ses, umgås och sälja prylar så går alla inkomster från fikaförsäljningen till organisationen RFSL Newcomers. HBTQ-flyktingar som kommer till Sverige kan ha det ganska tufft och RFSL Newcomers ger stöd och insatser. Den som vill får gärna lämna ett bidrag vid fikabordet, säger Daniel.


Förhoppningsvis väntar snart giftemål för Daniel och Michael. De är båda mitt i karriären och tempot är högt.


Kanske har de funnit lugnet i Grönviken?

– Vi tycker det finns en glädje i att öppna upp, lära känna, träffas och umgås och såklart krossa lite fördomar om HBTQ-personer. Vem vet, snart hissar vi nog flaggan i Grönviken, avslutar Michael.

Sidan publicerad 2017-06-27 av Josefine Larsson