En sommarvikarie med erfarenhet

Samma år som Neil Armstrong landar på månen tar Margareta Nilsson sin sjuksköterskeexamen. 50 år senare är hon en hett eftertraktad pensionär på arbetsmarknaden och gör sitt tionde år som sommarvikarie i Bräcke kommun.

Bilden föreställer Margareta Nilsson

– 50 år låter som lång tid men det känns inte så länge, säger Margareta Nilsson om den långa yrkeskarriär hon har bakom sig som sjuksköterska.

Hon har aldrig ångrat sitt yrkesval.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb där jag får känna att jag gör nytta. Det tycker jag fortfarande.

Efter att ha avslutat sin tjänst på Östersunds sjukhus blev Margareta Nilsson, nu 74 år, en sommarjobbare istället för att bli heltidspensionär. Hon "övervintrar" i huset i Thailand och vänder åter till stugan i Herrevadströmmen när ljuset är tillbaka och halkan är borta. Då ser hon fram emot att jobba igen och ser att hon behövs i den sjuksköterskebrist som råder.

– Det funkar inte om inte pensionärerna rycker in. Jag har sagt i fem år nu att det här är sista sommaren men så länge jag orkar och tycker att det är kul kommer jag nog fortsätta.

Under sin utbildning specialiserade Margareta sig i medicin och kirurgi. På sjukhuset har hon arbetat på olika avdelningar, bland annat inom akutsjukvården där det kan komma in patienter med hjärtstopp. Att jobba med människors liv på det sättet är förstås speciellt, säger hon, men bara man vet vad som ska göras går det bra.

– Som sjuksköterska måste man känna sig trygg i sin yrkesroll och ha gjort samma sak flera gånger för att känna att "det här kan jag". Jag tycker att det borde vara mer praktik under utbildningen idag av den anledningen. Utbildningen har blivit väldigt forskningsinriktad, trots att de flesta inte kommer att forska utan arbeta med patienter.

En annan förändring hon märkt mellan då och nu är att arbetsmiljön är stressigare idag. Om fler ska stanna inom yrket behöver arbetssituation förbättras enligt henne.

Själv trivs hon med sin arbetssituation inom hemsjukvården i Gällö, som utgår från kontoret på Gellinergården. Emellan hembesöken hos patienter, medicinbedömning och allt annat som hör till en kommunalt anställd sjuksköterskas vardag finns det tid för samarbete och fika.

– Här hjälper vi varandra och man behöver aldrig vara rädd för att fråga om det är något. Samtidigt har vi väldigt roligt, säger Margareta innan hon svidar om till den rosa sjuksköterskerocken och plockar fram namnbrickan ur handväskan. Redo för ännu en vikariesommar.

 

Är du intresserad av att jobba inom vård och omsorg?

Att jobba i den offentliga sektorn är att göra skillnad,  att vara viktig, att behövas. Hos oss kan du bland annat arbeta som undersköterska, vårdbiträde, personlig assistent, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.

Läs mer och se vad vi söker just nu på www.bracke.se/ledigajobböppnas i nytt fönster

Sidan publicerad 2019-06-13 av Stina Hylén