Fem saker du kan göra för att hjälpa till

Många är engagerade för att bekämpa skogsbränderna, hjälpa de som evakueras och de som arbetar med släckningen. Här är fem saker du kan göra för att hjälpa till:


  1. Håll dig undan! Låt räddningstjänsten bekämpa bränderna utan publik, och utan att någon hamnar i farozonen.
  2. Flyg inga drönare vid skogsbränderna! Räddningstjänstens helikoptrar vattenbombar bränderna, och deras säkerhet äventyras om andra finns i luftrummet.
  3. Erbjud hjälp till evakuerade – om du vill tipsa om boende, hagmark eller annat så kan du göra det i facebookgruppen Gällö.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  4. Lämna förnödenheter till räddningsmanskapet – ett medborgarinitiativ samordnar förnödenheter vid hembygdgården i Torsäng. Stäm av vad som behövs innan du kommer dit.  Uppdatering kl.21:20 Hemvärnet tar från och med den 20 juli över och förser de arbetande med mat och vatten,
  5. Lämna intresseanmälan för att hjälpa räddningstjänsten – om du vill hjälpa till kan du lämna dina kontaktuppgifter och personnummer till kommunens reception så förmedlar vi vidare till räddningstjänsten. Observera att de ännu inte vill ta in civila i arbetet, pga för höga risker. Det är först i eftersläckning som det är möjligt. Telefonnummer 0693- 161 43 eller receptionen@bracke.se, öppet vardagar klockan 9-15. Uppdatering kl 10:20 Det är många som ringer, pröva igen om du inte kommer fram. Uppdatering kl 11:00 Räddningstjänsten vill ha uppgifter om namn, telefon, personnummer, körkortsbehörighet samt information om du är eller har varit brandman. Uppdatering 12:45: Om du vill erbjuda resurser i form av maskiner eller annat, kan du göra det via samma kanaler. Observera dock att vi inte kan svara på andra frågor på det numret. Uppdatering kl 18:00: Telefonen stängs kl 18 torsdag kväll, öppnas åter fredag kl 09:00. Mejla din intresseanmälan.Uppdatering fredag kl 12:00: Räddningstjänstens listor med frivilliga är fulla för närvarande, så du som privatperson behöver INTE anmäla dig i nuläget, om du inte är eller har varit brandman. Telefonen 0693-161 43 kommer att stängas av kl 12:00 idag, fredag. Däremot kan du som representerar en organisation mejla in erbjudanden om resurser till receptionen@bracke.se så skickar vi vidare till räddningstjänsten efterhand.
    Bege dig INTE till brandplatser/samlingsplatser för att erbjuda hjälp, räddningstjänsten har fullt upp med sitt arbete. Hemvärnet och lottorna är inkallade. I den mån räddningstjänsten behöver ytterligare hjälp avgör de själva vilka som ska assistera.

Senaste uppdateringarna om bränderna hittar du hos SR P4 Jämtland och Räddningstjänsten Jämtland.

P4 Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Räddningstjänsten Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Denna nyhet uppdateras inte längre. 20180720 kl 13:00.

Sidan publicerad 2018-07-23 av Anna Lundström