Kommunfullmäktige i Bräcke kommun sa ja till skidtunnel i Gällöberget

Under måndagens extrainsatta kommunfullmäktige togs beslut gällande MidSweden SkiParks framtid. Kommunfullmäktige beslutade att investera i anläggningen med upp till 20 miljoner kronor, som därmed möjliggör etableringen av en skidtunnel i Gällöberget. Utöver Bräcke kommuns finansiering tillkommer ett stöd på 15,6 miljoner kronor från Region Jämtland Härjedalen, samt privata investerare med ca 2 miljoner kronor. Totalt uppskattas kostnaden för byggnationen bli ca 36 miljoner kronor.

I den gamla försvarsanläggningen finns cirka 12 000 kvadratmeter stor yta. Förutom skidspår och skidskyttebanor ingår även planer på annan service som exempelvis reception, café, toaletter, omklädningsrum, skidshop samt rum för möten och konferenser.

Redan om någon vecka kan byggnationen vara igång, därefter ska arenabolaget bildas och påbörja arbetet med världens längsta skidtunnel i naturberg.

– De stora vinsterna hamnar inte i arenan utan hos näringslivet och det är också där arbetstillfällen kan skapas. I Torsby uppskattas värdet av det turisterna spenderar till 30 mkr årligen. Kan vi då garantera den utväxlingen i Gällö? Självfallet inte, däremot kommer nya besökare att ge helt nya möjligheter till utveckling av service i området, säger Bengt Flykt, kommunchef.

Tunneln kommer att stärka regionens profil inom vintersport, med tanke på att många aktiva skidåkare bor och verkar i regionen. Det innebär bättre möjligheter till träning inom närområdet under tider på året när det annars inte är möjligt att träna på snö.

– Vi ser detta som ett komplement till Vinterstaden, Östersund. Tävlingar, forskning och utveckling som finns redan finns där, säger Sven-Åke Draxten, kommunstyrelsens ordförande.

Kontaktpersoner:

Sven-Åke Draxten (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-375 22 30
E-post: sven-ake.draxten@bracke.se

Bengt Flykt
Kommunchef
Telefon: 0693-161 10
E-post: bengt.flykt@bracke.se


Sidan publicerad 2016-03-14 av Josefine Larsson