Länsstyrelsen ber allmänheten om tips på tillfälliga asylboenden

– Det kommer allt fler flyktingar till oss och nu behöver vi allmänhetens hjälp med att hitta tillfälliga boenden till de asylsökande, säger landshövding Jöran Hägglund.

På Länsstyrelsens hemsida kan man fylla i uppgifter om tips på tillfälligt boende i Jämtlands län för asylsökande. 

Du hittar sidan här. länk till annan webbplats

Sidan är öppen till och med måndagen den 21 oktober klockan 12.00 då den stängs. Därefter sammanställer Länsstyrelserna uppgifterna och skickar in dem till regeringen.

Plats för minst 20 personer

På sidan finns ett formulär där du fyller i bland annat antalet boende – som ska vara minst 20 personer – och var i länet lokalerna ligger. 

Kravet är att minst 20 personer ska kunna bo på samma plats eller inom ett begränsat område, exempelvis gård, hyreshus eller stugby. 

Bakgrunden till Länsstyrelsens kampanj är ett uppdrag från regeringen som innebär att alla länsstyrelser ska inventera förekomsten av befintliga platser för tillfälliga asylboenden. 

– Vi har redan en förfrågan ute hos kommunerna och vänder oss därför nu till allmänheten som har stor kunskap och mycket god lokalkännedom, berättar Jöran Hägglund. 

Förslagen kan vara privata och föreningsägda lokaler som kan iordningsställas för tillfälliga asylboenden. Exempel är föreningslokaler, industri- och företagslokaler, kurs- och hembygdsgårdar, vandrarhem, campingplatser, gymnastiksalar, större villor eller lägenheter.

Behoven är stora, ytterligare platser måste tas fram i länet

Migrationsverket gör bedömningen att det i landet behövs ytterligare cirka 60 000 nya, tillfälliga boendeplatser för asylsökande.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete med flyktingsituationen på deras hemsidalänk till annan webbplats


Sidan publicerad 2015-10-16 av Josefine Larsson