Nominera Årets Björn i Bräcke kommun

Känner du någon eller några som gjort något särskilt bra under året? Nu kan du vara med och utse dessa till Årets Björn 2019!

Svart björn med röda klor

Priset Årest Björn delas ut till den eller de som med sina insatser främjat samhällsutvecklingen i kommunen och är föregångare i arbetet med att skapa mervärde för de som bor och verkar i kommunen.

Priset på 5000 kr delas ut till personer, grupper eller organisationer som har sin bas i Bräcke kommun.

Du nominera senast den 1 nov, via formuläret på sidan Björnpriset.

Förra årets vinnare – riktiga eldsjälar

2018 utsågs Sundsjö Hembygdsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till Årets Björn i Bräcke kommun, för sina insatser under skogsbränderna som härjade i kommunen under juli månad förra sommaren.

I vanliga fall anordnar Sundsjö Hembygdsförening aktiviterer som marknader, fester och hantverkskvällar och skapar i och med detta mervärde och socialt kapital i bygden. Men det skulle visa sig att det är när det bränner till på riktigt som deras idella krafter gör mest skillnad. När den torra sommaren fick skogsbränder att flamma upp på flera håll i Gällö-området tog Sundsjö Hembygdsförening, under ledning av ordförande Ulrika Nyberg, initiativ till en sambandscentral för resurser till brandmännen.

– När det händer så här stora saker kan varken stat eller kommun vara helt förberedda, säger Ulrika Nyberg, som själv jobbar inom Östersunds kommun och vet hur utmanande en kris är för en kommun.

Har mottagit fler priser

Förutom att utses till Årets Björn utsågs Sundsjö Hembygdsförening av föreningen Heimbygda till både länets och Sveriges Hembygdsförening,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mycket tack vare insatserna under bränderna.

Läs en längre artikel om hembygdsföreningen i kommuntidningen Nära.PDF

Ulrika Nyberg, ordförande i Sundsjö Hembygdsförening.

I och med förra sommarens händelser har styrelsen i Sundsjö Hembygdsförening börjat fundera på hur hembygdsgården i Torsäng även i framtiden kan fungera som en kriscentral vid behov och bidra till bygdens trygghet, berättar ordförande Ulrika Nyberg.

Sidan publicerad 2019-09-16 av Stina Hylén