Rodd är inne i Kälarne

Det som började med en inflyttad stockholmsfamilj 1984 är fortfarande en livskraftig idrottsklubb. Kälarne IK:s roddsektion är ett lysande exempel på hur man håller igång såväl kropp som bygd.

Kälarne IK:s roddsektion när de är ute och ror på Ansjön.

Kälarne IK:s roddsektion tränar på Ansjön under utesäsongen. I sommar har de även roddskola 4-7 juli. Foto: Susanne Hillergren

Det var 14-årige Kalle Lindholms roddintresse som lade grunden för Sveriges nordligaste roddklubb. När hans familj flyttade från Stockholm till Kälarne på 80-talet tog de båtarna på släptåg och fick med sig Kälarne IK på att starta en roddsektion. Lindholmarna är nu utflyttade, men deras efterträdare har sett till att rodden stannat kvar.

– Jag hade dem som tränare när jag gick i högstadiet, säger Veronica Källström, som idag själv är tränare i roddklubben tillsammans med Sandra Engström.

Medlemstalen har gått i vågor beroende på tränartillgång, berättar Veronica. Sektionen har aldrig legat nere helt men fick en nytändning i samband med 30-årsjubileumet, då tränarteamet utökades. För det är mycket att rodda i som roddtränare. Träning, administration, uppgradering av utrustning och allt däremellan.

För tillfället har roddklubben cirka 30 stycken aktiva i åldrarna 7-14 år, som tränar året runt och åker iväg på läger och tävlingar runt om i Sverige, som längst till Göteborg. Kälarne IK har blivit känd i roddkretsar som den lilla klubben med duktiga roddare.

Fördelen med rodd som träningsform är variationen. Cirka 85 procent av kroppens muskler tränas när man ror och det är skonsamt för leder. På köpet kommer samarbetsövningar när man tävlar och tränar i lag och måste hålla samma takt. Men det viktiga är inte att bli expert på rodd, eller att komma på varenda träning, anser Veronica Källström. Huvudsaken är att få en god vana av att träna och uppleva glädjen i att röra på sig.

– Sen har du den otroliga naturupplevelsen du får när du sitter i en smal båt precis vid vattenytan. Det är nästan som att sväva fram. Barnen tycker om att bara ro ut, sitta ute på sjön, prata och titta på de andra båtarna. Det blir ett annat lugn på vatten än på land.

Vill du veta mer om roddklubben är ett tips att besöka Kälarne IK Rodd på Facebook.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där kan du också anmäla ditt barn till roddskolan 4-7 juli.

På bilden syns unga roddare som tränar i gymnastiksalen i Kälarne skola.

"Jag är här för att träffa kompisar och för att bli starkare och snabbare", säger Tuva Fagerberg (längst upp till vänster). Hon är en av alla unga roddare som tränat på roddmaskinerna hela vintern för att hålla igång tills utesäsongen startar.

Sidan publicerad 2019-06-25 av Stina Hylén