S:t Olavsleden lockar allt fler besökare

En fot framför den andra, steg efter steg. Tankarna ilar omkring men lugnar sig så småningom. Fem kilometer eller hundra mil. Målen varierar, men oavsett världsdel, ambition och religion gäller samma princip: en fot framför den andra, steg efter steg.

S:t Olavsleden följer det som ska ha varit Olav Haraldsons sista resa, från landsflykten i Kiev tillbaks till Norge. Olav landsteg i Selånger och gick längs Ljungandalen mot Trondheim för att återta tronen och fortsätta hemlandets kristnande. Längs vägen skedde under, källor sprang fram vid hans stav, stenar klövs där hans båtar gick i land, men trots att han gick den kristna gudens ärende nådde han aldrig fram, utan föll i slaget vid Stiklestad den 29 juli år 1030.

Ett år efter sin död blev han helgonförklarad och den väldiga Nidarosdomen byggdes till hans ära. Olavskulten har haft stort genomslag i hela den kristna världen, och man kan hitta en väggmålning i en liten mörk ortodox kyrka i norra Bulgarien likaväl som en klar källa och ett kapell i Jämtland, där pilgrimerna gett namn åt hela byn - Pilgrimstad.

Sedan 2012 har ett InterReg-projekt inom ramen för Green Highway jobbat tillsammans med frivilliga krafter för att lyfta fram den gamla vandringsleden. Tack vare idogt arbete med röjning, märkning och marknadsföring hittar nu vandrare från hela världen till S:t Olavsleden.

Ungefär sex mil av S:t Olavsleden går igenom Bräcke kommun, från länsgränsen och den ursprungliga Jämtkrogen i öster, till Pilgrimstad och källan i väster. I stora drag följer leden E14:s sträckning, men vandrarna går till större delen längs mindre vägar och stigar genom skogar, byar och odlingslandskap.

På hemsidan www.stolavsleden.selänk till annan webbplats finns kartor för nedladdning, information om respektive sträckor, boende och service. S:t Olavsleden finns på Facebooklänk till annan webbplats, Instagramlänk till annan webbplats och Twitterlänk till annan webbplats, och vill du följa vandrare längs vägen finns det en öppen grupp på Facebook, Hiking along Stolavsledenlänk till annan webbplats där nya och gamla vandrare delar med sig av bilder, berättelser, frågor och svar.

Det finns också möjlighet att delta i organiserade vandringar längs delar av sträckan. Just nu planerar Revsund Kultur, Svenska kyrkan och Friluftsfrämjandet Revsund för en pilgrimsdag den 19 augusti. Med start i Stavre och avslut i Pilgrimstad erbjuds vandring, mat, fika, båttur, och musikaliska happenings längs vägen. Mer information på Revsund Kulturs hemsidalänk till annan webbplats.

Sidan publicerad 2017-07-24 av Josefine Larsson