Stormen har minskat

Uppdaterad 18.15

Det oväder som drog in över länet och kommunen under fredagen har nu lugnat sig något och blivit nedgraderat till en klass 1-varning av SMHI.

Under fredag kväll väntas vinden minska i styrka men det råder fortsatt hård vind över länet med snöfall och risk för drivbildning främst i fjällen, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med start natten mot fredag började det blåsa kraftigt runt om i kommunen och har så fortsatt under dagen. Följden blev att ett stort antal hushåll blev strömlösa under några timmar, bland annat i områden kring Hunge, Mordviken, Hemsjö och Sörbygden.

Bräcke kommun deltog före och under stormen i Länsstyrelsens samverkanskonferenser tillsammans med övriga myndigheter och organisationer i länet, och startade de rutiner som finns vid vädervarningar. Kommunens verksamheter var väl förberedda inför stormen, bland annat med reservelverk och laddade vattentankar att köra ut vid behov. Då strömavbrotten inte blev långvariga behövdes inte detta.

Grundskolorna i Bräcke kommun höll öppet som vanligt under fredagen, men erbjöd föräldrar att hålla sina barn hemma utan registrerad frånvaro.

Har du beredskap?
Nu när stormen lugnat sig kan vi andas ut över att konsekvenserna inte blev allvarliga, och samtidigt ta med oss värdefull erfarenhet för att klara nästa kris än bättre. Såväl kommunanställda som medborgare behöver ha krisberedskap, och om du inte redan gjort det är det en bra idé att läsa om vad det innebär, till exempel på vår krissidaöppnas i nytt fönster eller på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att fylla upp vatten i dunkar, är ett sätt att förbereda sig för en kris.

Att fylla upp vatten i dunkar är ett sätt att förbereda sig för en kris.

Sidan publicerad 2019-01-11 av Stina Hylén