Var är det egentligen bäst att bo?

Vad är det egentligen som är viktigt? Vad ger livet mening och kvalitet? Det beror kanske på vem du frågar, men svaret blir knappast antalet sysselsatta i botaniska trädgårdar och djurparker, höga huspriser eller många professorer i grannskapet.  Jag tänker nog snarare att ett gott liv handlar om att kunna ta sig tid för dem man älskar, att kunna lita på att samhället ordnar god omsorg om sina barn och gamla, och att ha nära till natur och avkoppling. Och det är sånt vi har här.

Det är svårt att mäta och ranka, men jag tror mig ändå veta att många av oss som bor i och som brukar besöka Bräcke kommun trivs väldigt bra här. Allt är inte guld och gröna skogar, men vi har livskvalitet så att det räcker.

Tidningen Fokus gör årligen en sammanställning av olika statistiska mått och rankar kommunerna efter var det är ”bäst att bo”. Den får alltid mycket uppmärksamhet i media, men vad är det egentligen som mäts? Kommunerna rankas efter fem kategorier: Att vara ung, att vara äldre, att ha familj samt att arbeta, och dessutom vad man kallar fundamentala variabler. Om man granskar vilka kriterier som ingår i kategorierna, som bloggaren Majed gjortlänk till annan webbplats, är det tydligt att Fokus ranking ger större kommuner en rad fördelar. Det är svårt för mindre kommuner som Bräcke att komma högt upp med kriterier som antal sysselsatta i djurparker och naturreservat, antal nöjesställen eller antal flerbostadshus. Att vi har ett rikt föreningsliv med många ideella eldsjälar som sköter om våra idrottanläggningar drar också ner betyget, fastän det i verkligheten bidrar till en aktiv fritid och hög livskvalitet. Tittar man vidare till de fundamentala variablerna blir det tydligt att vi aldrig kan vinna, för här ingår exempelvis medeltemperatur som kriterie, ju högre desto bättre. I fjolårets undersökning kom Pajala och Jokkmokk sist i den ligan, av förklarliga skäl.

Vad jag vill säga med detta är att Bräcke kommun inte kommer låta sig dömas efter kriterier som gynnar de större kommunerna i landet, och som inte heller direkt gör någon nytta för medborgarna i kommunen. Vi kommer istället att arbeta hårt för att Bräcke kommun ska vara en bra plats att vara ung, att vara äldre, att ha familj och att arbeta i. Oavsett rankningar, så handlar det för Bräcke kommuns del att alltid arbeta för att skapa bättre förutsättningar för de som bor och verkar här.

Istället för att låta oss definieras av andra tar vi kommando över bilden av oss själva - Vi är Bräcke. Och det är bra så.

I årets ranking är det en annan kommun som hamnar på sista platsen och min hälsning till er i Högsby är att göra samma sak som vi gjort - låt er inte definieras av andra!

Sven-Åke Draxten, kommunstyrelsens ordförande i Bräcke kommun


Sidan publicerad 2015-05-28 av Liv Edström