Dela sidan på sociala medier

Krisberedskapsveckan 2017

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför startar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Krisberedskapsveckan, med fokus på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. Första krisberedskapsveckan äger rum 8–14 maj 2017.

Under krisberedskapsveckan sätter vi fokus på vad du själv kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. I hela Sverige pågår olika aktiviteter som handlar om hur du kan förbereda dig inför en situation som vänder din vardag upp och ner.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp & ner?

Någon gång händer det – frågan är bara när. Till exempel kan det bli ett långvarigt strömavbrott. Då slutar mycket av det vi tar för givet att fungera. 

Värmen försvinner. Det blir svårt att laga mat. Inget vatten i kranen. Bankomaterna fungerar inte. Mobilnäten och internet går ned. 

Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta medborgare att behöva klara sig själva en tid. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som du är van vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information. 

Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra. Du hittar information, filmer och checklistor här under rubriken Klarar du dig i 72 timmar? 

Vad händer i Bräcke kommun under krisberedskapsveckan 2017?

I Bräcke kommun kommer vi att genomföra följande aktiviteter under vecka 19:

Skolorna och förskolorna får ett paket med foldrar, filmer och diskussionsfrågor att arbeta med:

På Facebook lägger vi ut en serien med informationsfilmer och avslutar serien med en tävling. Vi tipsar också om böcker och poddar om krisberedskap. 

På biblioteken blir det utställningar med krisberedskapslådor, informationsmaterial och film- och boktips.

Civilförsvarsförbundet föreläser om praktiska tips för att klara vardagen i utsatta lägen: Hur klarar jag/vi en kris?

  • Måndag 8/5, Folkets hus Bräcke kl. 13.00 - 15.00 Samt 18.30 -20.30.
  • Tisdag 9/5, Folkets hus Gällö kl. 13.00 - 15.00.
  • Onsdag 10/5, Hotell Östjämten Kälarne kl. 13.00 - 15.00.

Det bjuds på fika i anslutning till föreläsningen.
Välkommen!

 

 

Bakom krisberedskapsveckan står MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som genomför veckan tillsammans med länsstyrelserna och landets kommuner. I Jämtlands län samarbetar alla kommuner och länsstyrelsen för att genomföra veckan samordnat och effektivt.

Sidan publicerad 2017-04-26 av Josefine Larsson