Dela sidan på sociala medier

Krisberedskapsveckan 2019

Vad skulle du göra om det blev ett långvarigt elavbrott och du plötsligt inte kunde laga mat, mobilen slutar att fungera eller att betalkortet inte går att använda?

Mellan den 6 maj-10 maj är det Krisberedskapsvecka i hela landet. Krisberedskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka kunskapen om hur vi människor kan hantera oförutsedda händelser som vänder upp och ner på vardagen.

Broschyren om krisen eller kriget kommer

Innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger.

Läs broschyren om krisen eller kriget kommer.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunens ansvar

Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och att skolorna fungerar vid en samhällskris. Du som privatperson har också ett viktigt ansvar, du behöver planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn.

Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.

I vår broschyr kan du få reda på mer om hur kommunen arbeter inför och vid en kris:

Broschyr om krisberedskap i Bräcke kommunPDF (länk till pdf)

Program för Krisberedskapsveckan i Bräcke kommun

Under krisberedskapsveckan erbjuder vi dig möjligheten att öka din kunskap i att kunna hantera en samhällsstörning. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den.

Högstadieklasser i kommunen får besök av oss för en föreläsning om krisberedskap och en genomgång av en så kallad krisberedskapslåda.

På Facebook lägger vi ut information och tips om krisberedskap under veckan. 

På biblioteken finns utställningar med krisberedskapslådor, informationsmaterial och film- och boktips.

Lär dig mer på egen hand

MSBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har en hel del material om krisberedskap på sin hemsida, som du kan ta del av när du vill. Exempelvis:

Just nu finns serien Nedsläckt land på SVT-play. I den får du följa en grupp människors sätt att hantera situation att Sverige blir utan el en längre tid.

Sidan publicerad 2019-05-09 av Stina Hylén