Dela sidan på sociala medier

Valet 2018

Söndagen den 9 september 2018 är det val till riksdag, landsting- och kommunfullmäktige. Att rösta är det viktigaste verktyg du som medborgare har för att kunna påverka de politiska besluten som rör dig.

Från den 22 augusti kan du förtidsrösta. Vid förtidsröstning ska du ta med både legitimation och röstkort. Ditt röstkort skickas till din folkbokföringsadress mellan den 16 och 22 augusti.

Rösta på valdagen

Söndagen den 9 september 2018 är det val till riksdag, landsting- och kommunfullmäktige. Här hittar du röstningslokaler och öppetider för valdagen.

Förtidsröstning

Från den 22 augusti kan du förtidsrösta, du behöver ta med dig ditt röstkort och legitimation till de angivna lokalerna som du kan hitta information om här.

Ambulerande röstmottagare

Om du inte själv kan ta dig till en vallokal eller lokal för förtidsröstning på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning kan kommunens ambulerande röstmottagare komma hem till dig och ta emot din röst, läs mer och kontakta oss för att boka tid.

Vem får rösta?

Det är uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen som avgör vem som har rätt att rösta och var. Det innebär att väljare bosatta i Sverige tas upp som röstberättigade i det valdistrikt där de var folkbokförda 30 dagar före valdagen. För att få rösta till riksdagen ska du ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och bo eller någon gång varit bosatt i Sverige. De som får rösta i kommunalvalet är kommuninvånare som har fyllt 18 år och är antingen:

• Svensk medborgare.
• Utländsk medborgare som har bott i Sverige i minst tre år.
• Norsk, isländsk eller EU-medborgare som bott i Sverige i minst 30 dagar.


Mer information på valmyndighetens webbplats

valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om valet 2018. Där finns även information på olika språk.
Vill du fråga något kan du ringa valmyndighetens på telefonnummer 010-57 57 000.

Sidan publicerad 2018-08-02 av Josefine Larsson