Dela sidan på sociala medier

Lästips och topplistor

framsidor av boktipsböckerna

Bibliotekspersonalen har haft träff på biblioteket i Gällö, och de valde varsin bok att berätta om för varandra ur hyllorna. Här hittar du lite snabba tips på läsning i höstmörkret, välkommen in på biblioteket!

Yvonne berättade om Sara Lövestams serie om hjälten Kouplan, den hemlösa och papperslöse privatdeckaren som hjälper människor som inte vill vända sig till polisen. Oblodigt men väldigt spännande! Första boken av fyra heter Sanning med modifikation.

Jennifer valde Överlevnadsguiden av Ola Skinnarmo och Rich Johnson; om hur du klarar dig i vildmarken med rätt utrustning i ryggsäcken. Komplett med checklista för moderna preppers!

Imorgon när kriget kom, av John Marsden, har Bodil läst, och vill tipsa om för både ungdomar och vuxna. En grupp ungdomar ger sig ut på campingtripp, och när de kommer tillbaka har landet blivit invaderat av främmande makt. De gömmer sig i dalgången Helvetet, och deras öden under invasionen följer du i sju böcker, som också blivit film och teveserie.

En helt annan genre är Karin Brunk Holmqvists Tango i Tabernaklet. Klassisk feelgood om den kringresande svärdslukarassistenten Kerttu, som sadlar om till kyrkvaktmästare i lugnets Brösarp på Österlen, och vänder upp och ner på hela bygden.

Marie-Louise förgyller sina bilresor med Håkan Nessers De vänsterhäntas förening. Här möts van Veeteren och Barbarotti för första (och enda gången?) i en skröna med trådar som sträcker sig från 50-talet till idag. Reine Brynolfsson står för inläsningen.

Margaret Atwood är en av Annikas favoriter, och Oryx och Crake är en dystopi från 2003, där klonade supergrisar och självlysande kaniner hör till de dystra framtidsutsikterna. Hur kunde det bli såhär? Inte alldeles lättillgänglig, men intressant eftersom Atwood prickat in en del saker alldeles korrekt.

Annika Persson har skrivit Lena Nymans biografi Jag vill ju vara fri där vi kommer nära människan Lena. Hur hon, efter en förflugen kommentar, resten av sitt liv kämpade med ätstörningarna den kommentaren satte igång. Vi får också veta att hon vid ett tillfälle cyklade ända upp till Jämtland. Bra biografi!

Susanne rekommenderar Sarah-Kate Lynch och boken Välsignade ost. På en liten irländsk gård handmjölkas korna till musiken i Sound of Music, av ogifta höggravida kvinnor. Brödraparet Corrie och Fees ostar blir såklart alldeles extra goda. Men vem ska ta över traditionen och gården Coolarny när de faller ifrån?

Anna tipsar om Mäktig mans kvinna av Catharina Ingelman-Sundberg, en spännande roman om den svenska kungadottern Ingegerd som i sin ungdom lovades bort till norska kung Olav Haraldsson. Men den svenska kungen ändrade sig och skickade i stället sin dotter till Novgorod och storfurst Jaroslav. Ingegerd blev en maktspelare i östra Europa, och blev så småningom helgon – precis som ungdomskärleken Olav.

Topplistor

Det här lånades ut mest i våra bibliotek under 2018

Romaner för vuxna
1. Ondskan av Jan Guillou
2. Kvinnan på bänken av Anna Jansson
3. Den lilla bistron i Bretagne av Nina George
4. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser
5. Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Romaner för barn/ungdom
1. Uppdraget av Camilla Lagerqvist
2. Pojken i randig pyjamas av John Boyne
3. Vandraren utan ansikte av Andreas Palmaer
4. Nidstången av Anna Larsson
5. En farlig önskan av Beth Bracken

Ljudböcker
1. Krokas av Elin Olofsson 
2. Skuggorna ruva av Jonas Moström
3. Trogen intill döden av Jonas Moström 
4. Selfies av Jussi Adler-Olsen
5. Kidnapparen av Nora Roberts

Filmer
1. De fem legenderna
2. Croodarna
3. Micke och Molle 2
4. Sameblod
5. Alice i Underlandet


Sidan publicerad 2019-01-02 av Susanne Rattfelt