Dela sidan på sociala medier

Comenius Regio - Kulturutbyte med Polen

Hösten 2011 startade Bräcke kommun ett numera avslutat kulturutbyte med kommunen Koszecinlänk till annan webbplats i södra Polen. Det var Comenius Regio inom EU-programmet för livslångt lärande som finansierade det treåriga utbytet. Här finns information om hela projektet;

Comenius Regio jobbar med flerpartsutbyten, och på den svenska sidan är det Bräcke skola, konstföreningen Paletten och Östersunds Bugg och rock'n'rollklubb som deltar. Från Polen är det skolorna i Koszecin och det nationella danskompaniet Slask (Zespół Piesni i Tanca Slask im.Stanisława Hadyny w Koszecinie).

Slask
Programmet heter Paint, Sing and Dance Modern Europe, och huvudsyftet är att byta erfarenheter av kultur och undervisning i estetiska ämnen med varandra, med tonvikt på bildkonst, sång och dans.
På den första resan i augusti 2011 tog skolchefen Catarina Julin Nygren med sig en grupp lärare från högstadiet ner för att inleda utbytet och planera de tre åren. I oktober kom Koszecins skolchef med några lärare och anställda vid danskompaniet till Bräcke. De fick bekanta sig med kommunen och delta i Danspatrullens undervisning och säsongsavslutning på högstadiet i Bräcke.

I december 2011 åkte Bräckes kulturchef, kommunalrådet och fyra dansare från ÖBRK till Koszecin, och då blev det mera verkstad. Dansarna fick hålla uppvisningar och utbildningar i modern svensk dans på skolorna i Koszecin och Strzebin, och fick dessutom en workshop i polska folkdanser av en av danskompaniets instruktörer.

Projektet har fortlöpt med ömsesidiga besök mellan Koszecin och Bräcke till och med våren 2013.

Koszecins vapen

Koszecin

Koszecin ligger i södra Polen och är en kommun med cirka 11 000 invånare på 129 kvadratkilometer. En stor del av kommunen täcks av ett naturreservat. Deras skolchef, Ewa Brodowy är initiativtagare till projektet.

Koszecins hemsida med bilder och information om utbytet på polska hittar du härlänk till annan webbplats.

Slasks hemsida med bilder och information om danskompaniet på polska hittar du härlänk till annan webbplats.

Information om EU-programmet Comenius Regio hittar du härlänk till annan webbplats.

ÖBRK:s hemsidalänk till annan webbplats.

Slask

Slask

Danskompaniet Slasklänk till annan webbplats är en nationell institution med 260 anställda. De har en egen kör och orkester och gör 120 föreställningar per år, över hela världen. På huvudkontoret i Koszecin finns bland annat ett eget museum där man kan ta del av ensemblens historia sedan starten på 50-talet.

Logga
Sidan publicerad 2017-08-11 av Anna Lundström