Barnomsorgen i Bräcke kommun är väl utbyggd med fyra kommunala förskolor för barn mellan 1 och 5 år och fyra fritidshem i anslutning till grundskolans verksamhet för barn 6-12 år. I kommunen finns även två fristående föräldrakooperativ som bedriver förskole-och fritidshemsverksamhet, Busbua i Rissna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Lek och Bus i Kälarne.
Förskolan och fritidshemmet handlar inte bara om att tillgodose vårdnadshavares behov av omsorg för att kunna arbeta och studera. Verksamheterna styrs av Skolverkets läroplaner och ska stimulera barnens utveckling och lärande.
Läs mer om förskolan och de olika förskolorna nedan.
Galaxens förskola ligger mitt i Gällö samhälle i anslutning till Gällö skola och bibliotek. Vi har gångavstånd till skog och vatten.
Vi har förmånen att vara en mångkulturell förskola med fyra avdelningar för barn mellan 1-5 år, Solen, Månen, Kometen och Satelliten. På förskolan arbetar förskollärare, barnskötare, ekonomibiträde och lokalvårdare. En förskolechef och en specialpedagog är också knuten till förskolan. Våra öppettider är vardagar 6.00-17.30.
Vi jobbar efter Läroplan för förskolan (Lpfö 18). Vi ser barns inflytande som en naturlig del av vår vardag.
Vi har ett gott samarbete mellan avdelningarna. Vi har ofta gemensamma aktiviteter då vi bland annat firar våra traditioner.
Fjällgrimens förskola ligger i ett naturnära område intill Revsundssjön där det finns en fin båthamn med grillplats. Inom gångavstånd finns även Pilgrimskällan, en äventyrsbana med grillplats samt en fotbollsplan.
Trollskogen, Bräcke
Trollskogens förskola ligger i ett naturskönt område med närhet till skog, park och vatten. Vi har många bra utflyktsställen i området.
Förskolan finns i två byggnader med tre avdelningar i varje hus. I det över huset finns Vättarna, Kotten och Alverna. I det nedre huset hittar du Skogstrollen, Bergstrollen och Knyttarna. Varje hus har en egen utegård, som inbjuder till trivsam lekmiljö nära naturen, med plats för både lek och blåbärsplockning.
Ånäsets förskola, Kälarne
Ånäsets förskola ligger i en underbar miljö där vi är omgiven av skog och sjö.
Vi har nära till badplats, härliga skidspår och allt vad en skog kan erbjuda oss, där kan vi träffa både häxor och prinsessor. Denna utemiljö är vi väldigt glada för att vi har, den stimulerar till mycket lek och inlärning.
Rätt till barnomsorg i Bräcke kommun bedöms utifrån:
Alla barn från 1 år har rätt till barnomsorg när förälder arbetar, studerar eller är arbetslös. Det är föräldrarnas arbets- eller studietid som avgör hur många timmar barnet går på förskolan. Föräldralediga eller arbetssökande föräldrar, erbjuds plats på förskolan, 15 timmar i veckan. Dessa 15 timmar är styrda till bestämda dagar och tider. Timmarna fastställs av rektor och kan se olika ut på respektive förskola.
Alla barn mellan 3-5 år har rätt till allmän förskola, dvs 15 timmar avgiftsfri förskola. Räknat från september det år barnet fyller 3 år.
Allmän förskola har ett pedagogiskt syfte och är begränsat till 15 timmar i veckan. Dessa 15 timmar fastställs av rektor och kan se olika ut på respektive förskola.
Den allmänna förskolan följer skolans läsårstider och omfattar inte lovdagar. Den allmänna förskolan är frivillig.
Barnet ska vara minst 1 år för att få börja på förskolan.
Länk till ansökningsblankett för förskoleplats. Pdf, 154.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Inkomstblankett Pdf, 385.6 kB, öppnas i nytt fönster. bifogas vid ansökan eller skickas till kommunen innan barnomsorgsplatsen kan brukas. Ni får ett skriftligt placeringsmeddelande som bekräftar att vi mottagit er ansökan. Respektive förskola kontaktar er för planering av inskolning. Den första tiden i förskolan börjar med inskolning då du som vårdnadshavare är med barnet i förskolan. Introduktionsperioden kan variera, vanligtvis är den 14 dagar.
Månadsavgiften utgör en viss procent av den avgiftsgrundande inkomsten. Procentsatsen beror på barnets schemalagda tid. Avgiften är inte reducerad under inskolningstiden, du betalar ordinarie avgift från och med första placeringsdagen. Avgiftstaket är 56250kr.
Barn | Avgift | Maxavgift |
---|---|---|
Barn 1 | 3% av bruttoinkomst | 1688 kr |
Barn 2 | 2% av bruttoinkomst | 1125 kr |
Barn 3 | 1% av bruttoinkomst | 563 kr |
Barn 4 | Ingen avgift | 0 kr |
Avgiftsgrundande inkomst
Avgiften baseras på inkomsten så det är viktigt att ni anmäler ändrad inkomst vid tex. föräldraledighet, studier, sjukskrivning, sammanboende, separation, arbetslöshet etc.
Som avgiftsgrundande inkomst räknas hushållets samlade inkomster och andra skattepliktiga ersättningar före skatteavdrag enligt följande:
Som avgiftsgrundande inkomst räknas inte:
Med hushåll avses: Makar, sammanboende, partnerskap eller ensamstående som lever tillsammans med gemensamma barn eller är folkbokförda på samma adress.
Uppsägning av plats inom kommunal förskola ska ske skriftligt till kommunen. Uppsägningstiden är 2 månader från den dag den skriftliga uppsägningen inkommit. Barnomsorgsavgiften ska betalas under uppsägningstiden, oavsett om platsen används eller inte.
Blankett för uppsägning av förskoleplats Pdf, 142.3 kB, öppnas i nytt fönster..
Barnomsorgsplats för barn från andra kommuner
Vårdnadshavare som är folkbokförd i annan kommun har rätt att ansöka om barnomsorgsplats i Bräcke kommun. Innan beslut om mottagande av barn från annan kommun kan fattas ska ett yttrande från barnets hemkommun inhämtas. Hemkommunen betalar ersättning till Bräcke kommun.
Ansökan om förskoleplats. Pdf, 154.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Mottagande i annan kommun regleras av 8 kap. 13 och 21 §§ Skollagen.
Barn bosatt i Bräcke kommun som önskar plats i annan kommun
Vårdnadshavare som önskar barnomsorgsplats i annan kommun ansöker om plats i den aktuella kommunen. Bräcke kommun ska lämna yttrande innan den mottagande kommunen kan fatta beslut om mottagandet.
Bräcke kommun betalar ersättning för platsen enligt gällande taxa i Bräcke, under förutsättning att vårdnadshavaren inte har obetalda barnomsorgsskulder till Bräcke kommun.
Mottagande i annan kommun regleras av 8 kap. 13 och 21 §§ Skollagen.
Ett samarbete mellan förskolan, socialtjänsten och Barnhälsovården (Bvc)
Barnhälsoteamet är till för familjer med barn i åldern 1-5 år. Syftet med verksamheten är att i nära samarbete med föräldrar främja en gynnsam utveckling hos barn.
Målsättningen är att tidigt upptäcka och erbjuda insatser till barn i behov av särskilt stöd.
Alla barn är olika individer och har olika förutsättningar för utveckling och lärande. Det är viktigt att alltid möta varje barn där det befinner sig i sin egen utveckling. En del barn behöver mer hjälp och stöd än andra.
Stödet kan handla om:
I Barnhälsoteamet ingår rektor, specialpedagog, socionom och hälsocentralens
Bvc-sköterska.
Våra förskolor har tillgång till vår specialpedagog. Den kan hjälpa till om det finns speciella behov. Det kan handla om stöd till personal i det pedagogiska arbetet med barnen. Barn med speciella behov som språksvårigheter, koncentrationssvårigheter, motoriska hinder mm. Som förälder har man också rätt till specialpedagogens expertis i rådgivning och i stöd. Kontakta din rektor för mer information.
När barnet är 1 år.
Här hittar du ansökningsblankett för förskoleplats. Pdf, 154.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Vill du få en blankett hemskickad, kontakta Emelie Eriksson, 0696-16530 eller e-post
Senast 4 månader innan för att vara säker på att få en plats, gärna tidigare.
Vi beräknar 2 veckor.
Kontakta Emelie Eriksson, 0696-16530 eller e-post
Ja, ditt barn får vara på förskola efter ditt ordinarie arbetsschema eller efter samråd med rektor.
Nej, platsen får endast användas under arbetstid, studietid samt sovtid i samband med skiftarbete. Barn mellan 3-5 år (allmänförskola) har rätt till 15 timmar per vecka under skolans verksamhetsår.
Från och med september det år barnet fyller tre år får det gå i allmän förskola. Med det menas att barnet får gå 15 timmar i veckan helt avgiftsfritt. Den allmänna förskolan följer skolans verksamhetsår och omfattar inte lovdagar. Barnet får inte vara på förskolan på loven.
Ja, ditt barn har rätt till 15 tim. per vecka. Hur timmarna är fördelade bestämmer varje förskola.
Under maj månad skickas ett placeringsmeddelande, hem till dig som har ditt barn heltid på förskolan, om att barnet från 1 augusti flyttas över till fritidshemmet. Om du inte behöver fritidshemsplats till hösten ska du kontakta Emelie Eriksson, 0696-16530 eller e-post. Du som idag har ditt barn 15 timmar per vecka på förskolan och behöver fritidshemsplats till hösten ska göra en ansökan om fritidshemsplats Pdf, 154.6 kB, öppnas i nytt fönster..
För förskoleplats ska uppsägning göras minst 2 månader före avslut.
Blankett för ansökan om uppsägning Pdf, 142.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Ja, om du inte betalar för din plats enligt faktura eller om platsen inte används under en lång tid kan du riskera att bli avstängd från förskolan.