Studie- och yrkesvägledaren arbetar främst med att vägleda och ge information till elever inför deras studie- och yrkesval.
En stor del av studie- och yrkesvägledarens arbete består av att ge information och stöd genom de valsituationer som du som elev ställs inför, till exempel gymnasievalet, samt att informera om fortsatta utbildningar och arbete.
Vägledning kan ge eleven:
Utöver detta så informerar vi kontinuerligt om gymnasieskolan i sin helhet och vilka krav som ställs på dig som elev för att studera på gymnasiet.
Studie- och yrkesvägledaren är ett stöd för arbetslaget i deras studie- och yrkesvägledande arbete.
Här finns information till dig som ska ut på prao. Prao innebär för många den första kontakten med arbetslivet. Prao ger dig möjlighet att prova på ett arbete för att se hur det fungerar ute i det verkliga arbetslivet. Dessa dagar kan vara både roliga och spännande. Det viktigaste för oss är att du får en god teoretisk och praktisk förståelse för arbetslivet och att du får fundera på vad du vill arbeta med i framtiden. Vill du ha mer information om vad prao är kan du se Skolverkets film: Detta är prao (länk till filmen). Länk till annan webbplats.
Praoplats fixar du själv sen fyller du i blanketten Egen ordnad praoplats. Pdf, 191 kB, öppnas i nytt fönster. Blanketten behöver fyllas i för att ditt barn ska vara försäkrad under praoveckan. Du kan läsa mer om försäkringar på sidan Försäkringar Pdf, 83.2 kB, öppnas i nytt fönster..
Vill du ha tips på praoplatser? Kolla gärna vårt företagsregister (länk till registret) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I företagsregistret hittar du alla företag som finns i Bräcke kommun.
I möjligaste mån ska du äta din lunch på närmsta skolmatsal. Har du inte möjlighet till det så kan du få matersättning för att ta med egen matlåda. för att få måltidsersättning ska du fylla i blanketten Måltidsblankett Pdf, 179.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Du får ingen ersättning för resor under praoveckan utöver ditt busskort.
För att kunna göra ett bra val till gymnasiet behöver du som elev utveckla din valkompetens. Det handlar om att lära känna dig själv och ta reda på vilka alternativ som finns, för att därefter kunna bestämma dig för en utbildning.