Dela sidan på sociala medier

Byar i Bräcke kommun

Om byfilmerna
Här kan du få en glimt av hur livet kan se ut i några av byarna i Bräcke kommun. Byborna filmade under 2010 tillsammans med ABF med bidrag från Bräcke kommun och Leader Mittland.

Albacken

Karta: Länk till Google Mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gimdalen

Karta: Länk till Google Mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om Stavre

Stavre är en liten ort i Bräcke kommun, Revsunds socken i sydöstra Jämtland. Den ligger vackert belägen vid stranden av Revsundssjön och passeras av väg E14 och Mittbanan, järnvägen som förbinder Sundsvall vid Östersjön och Norska Trondheim vid Atlantkusten. Orten har ca 180 bofasta innevånare. Det går bilfärja över Revsundssjön mellan Stavre och Ammerön. Förbindelsen kallas Ammeröleden. Stavre är även hemmahamn för ångbåten S/S Alma af Stafre, som trafikerar Revsundssjön. Stavre är också hållplats för tågen på
Mittbanan mellan Sundsvall- Östersund-Trondheim. Pilgrimsleden S:t Olavsleden passerar genom Stavre på sin väg från Selånger i Sundsvall till Stiklestad i Norge

Historik
Stavre är en gammal ort, den första kända bosättaren kom på 1400-talet. Från början fanns tre gårdar som i slutet på 1700-talet tvångsdelades av staten, sk “Laga skifte” och fördelades på ett större antal bönder som brukade jorden.

Kring 1850 fick skogen snabbt ökat värde och stora bolag började köpa upp skogsmark. Skönviks AB från Sundsvall etablerade sig i Stavre och byggde upp en förvaltning med kontor och bostäder för anställda i förvaltningen och i skogarna. 1872 inköptes ångbåten Alma och 1890 byggdes Ångsågen som fram till 1920 sysselsatte ca 50 personer. På orten fanns tre affärer, två caféer, två slakterier, två skomakare, smed, sadelmakare, skräddare, hästhandlare, snickeri och cykelverkstad. Den grå vadmalsbonden blandades med kostymklädda bolagstjänstemän och arbetet i skogarna, i flottningen och på sågen blomstrade. Utvecklingen av Stavre förändrades med tiden och i slutet av 1950-talet avslutade Skönviks AB sitt arbete på orten.

Nya verksamheter startades och odling av potatis och jordgubbar blev huvudnäring i Stavre med omnejd. 1980 odlade åtta bönder ca 25 ha och sysselsatte under plockningssäsongen ca 400 personer.
Det fanns också sju jordbrukare med djurhållning.

Nutid
I dag finns ingen verksam bonde i Stavre, inga affärer eller annan service och ett fåtal hantverkare. Affärer, banker, post, sjukstuga, apotek och annan service finns idag i Bräcke och Gällö, båda orterna 10 km bort. Delar av den gamla bebyggelsen finns kvar och ger orten en prägel av välstånd och goda tider. Gamla “Sundinsgården”, från slutet av 1800-talet har idag status som slott och visas för guidade grupper efter överenskommelse med Stiftelsen Stafsgård.

Ångbåten Alma är renoverad och sedan 1990 i drift som passagerarfartyg och går efter fastlagd tidtabell eller som chartrad för olika ändamål. Alma har status som traditionsfartyg och är K-märkt.

På området vid Stavre Strand finns idag förutom Almas brygga puben Båtshaket, cafélokalen Sjöboden och småbåtshamn för ca 20 båtar samt gästbrygga. Området används också som marknadsplats och för olika aktiviteter under den årliga Stavredagen samt som ställplats för gästande husvagnar och husbilar. Anläggningen och båten drivs av ideélla föreningen Alma af Stafre.

Föreningsliv
Stavre Vävstuga är en ideéll förening som verkar för att bevara hantverkstraditionen. Vävning pågår i gamla skolans matsal.

Stavre Bygdegårdsförening driver bygdegården. I nära anslutning finns fotbollsplan och tennisbanor.

E14 Fiber heter den förening som arbetat för fiber i Stavre.

Jakt och fiske
Jakt på älg, björn, rådjur och småvilt bedrivs inom viltvårdsområdet Mälgåsen- Stavre- Grötingen. I lagen ingår ca 50 aktiva jägare.

Övre Gimåns Fiskevårdsområde är ett av norra Europas bästa örings- och harrfiskeområden. Fisket bedrivs i
strömmande vatten, Gimån, i Revsundssjön och i ett antal tjärnar.
I nära anslutning till E14 finns en driving range där golfspelare kan träna för längre och bättre slag.

Företag i Stavre
SMS AB, Allt inom telecominstallation

Revsunds Honung, Biodling, honungsproduktion

Sam Rodling, Gräv och transport

Ve och Brasa, Vedproduktion

Bräcke Markis, Tillverkning, försäljning och montering av markiser

Stavrebagar´n, Bakning av tunnbröd och tunnbrödschips, kafé

Stavre Skog, Skogstjänster

Ateljé Kleá, Design och tillverkning av kläder från skinn och vadmal, ullprodukter,

P.O's redovisning, Redovisning, bokslut och deklaration

Stavre Elektronik o Data, Service reparation och installation inom data och hemelektronik

Jamtaction, Import och försäljning av silke-, cashmere- och jakullsprodukter

Bildkollage från Stavre (länk till bild)

Sidan publicerad 2021-03-12 av Tobias Persson