Dela sidan på sociala medier

Skidtunneln MidSweden 365

Världens längsta skidtunnel i ett berg ligger i Viken, Gällö! Här är klimatet extremt pålitligt – fyra grader kallt och dagsljus dygnet runt, året om. Gå in för en skidtur och känn kraften i berget!

Bilden föreställer ingången till midsweden365

Längskidspåret i berget är 1,4 km och därutöver finns sex skidskyttebanor. Ta med egna skidor eller hyr på plats. Omkring tunneln finns reception, café, skidshop, bastu, stugor m.m.

Mer info

www.midsweden365.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

www.facebook.com/midsweden365/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tel: 0693-520 03

Karta: Länk till Google Mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Historien bakom MidSweden365

Från topphemlig försvarsanläggning till en skidupplevelse i världsklass!

Början av 1900-talet domineras av oroligheter i Europa. Det första världskriget splittrade den europeiska kontinenten. Sverige höll sig neutrala i de europeiska konflikterna, men den svenska försvarsmakten var i ständig förberedelse för att, om det krävdes, kunna försvara den Svenska nationen.

Under dessa oroliga tider blev ett berg i de jämtländska skogarna förvandlat från ett urberg i granit till en topphemlig militär anläggning på 12 000 kvadratmeter. Det var berget i Viken, Gällö.

Bergets verksamhet var länge hemligstämplad. Det sägs att man i berget producerade ammunition som fraktades på den tågräls som gick in i berget.

Försvarets anläggning i berget öppnades 1942. När produktionen var i full gång sysselsattes en stor skara människor, både civila men även militär personal. De människor som arbetade i berget är fortfarande förtegna om vad de arbetade med. De officiella arbetsbeskrivningarna var förvaring och inventering. De sista anställda tog sina lunchboxar och gick hem för 20 år sedan, men bergrummen fortsatte att användas som ammunitionsförråd långt in på 2000-talet. Först 2012 hävdes hemligstämpeln.

Efter det har den Svenska försvarsmakten bevarat berget i befintligt skick, och väntat på ett beslut om vad som skulle göras med anläggningen. Om man idag skulle vilja bygga en liknande anläggning i ett granitberg, skulle kostnaden antagligen vara kring 800 miljoner kronor.

Anläggningen i berget var ett nödvändigt beslut för den Svenska försvarsmakten när kriget härjade i Europa. Ingen kunde väl ana då att anläggningen 80 år senare skulle tas i bruk igen, denna gång i form av en arena för inomhusskidåkning och skidskytte. Faktum är att Gällöberget är perfekt för ändamålet - det håller en stabil temperatur året om och berggrunden är av god kvalitet. Gällöberget är dessutom tillgängligt med de flesta kommunikationer och geografiskt placerat mitt i Sverige, mitt emellan Sundsvall och Östersund med närhet till Trondheim.

Skidskytte, längskidåkning och skicross för alla. För elitåkaren som söker en spännande och utmanande miljö, för motionären som söker träningsmöjligheter. En arena som erbjuder skidåkning året om. Skapad i en mörk tid i den europeiska historien används nu bergets kammare igen, men denna gång för helt fredliga syften. I framtiden kan nu olika nationer mötas i bergets anläggning och träna inför glädjefyllda landskamper.

Sidan publicerad 2021-03-03 av Tobias Persson