Brännbart avfall läggs i sopkärlet och hämtas vid fastighet varannan vecka enligt turlista.
Svenska lantbrukare, odlare, hästägare med flera hanterar årligen stora mängder använd plast från ensilage, säckar och odlingsfilm samt dunkar för oljor, växtskydds-, ensilerings- och rengöringsmedel. Svensk Ensilageplast Retur AB (SvepRetur) är ett branschägt materialbolag som utan vinstintresse ansvarar för insamling av denna plast och ser till att den går till miljöanpassad återvinning. Deras insamlingsplatser i Jämtland Härjedalen finns samlade i en lista på svepretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det går alltså inte att lämna ensilageplats på kommunens ÅVC.
Kretslopp och Recycling i Sverige har sammanställt information om hur du gör om du behöver bli av med lantbruksplast:
Insamling av ensilageplast Pdf, 169.3 kB, öppnas i nytt fönster. (länk till pdf)
Du hittar också information på www.krsab.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sorterat övrigt avfall i mindre mängd (max 1,5 m³) får lämnas av näringsidkaren på återvinningscentralen mot avgift.
Större mängd avfall ska transporteras av transportfirma med tillstånd.
Osorterat avfall får inte lämnas på återvinningscentalen.
Farligt avfall får inte transporteras genom egen försorg utan tillstånd. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida "Avfallstransporter inom Sverige" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lämnar du farligt avfall på ÅVC måste du i samband med inlämning lämna in dokument där du fyllt i vad du lämnar in samt antal kg. Mallar för detta hittar du nedan.
Dokumentationen har att göra med en ny lag som ska göra det spårbart vem som hanterar det farliga avfallet, var det finns och hur mycket det är. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.