Dela sidan på sociala medier

Fiber till alla

Mellan 2013 och 2018 byggde 13 fiberföreningar nät till alla delar av kommunen. Det har förändrat förutsättningarna för att bo, arbeta och driva företag i Bräcke kommun. I filmen nedan får du följa hur det gick till när alla i Bräcke erbjöds fiber, och träffa några av människorna som var med om utbyggnaden och nu kan använda alla de möjligheter nätet ger.

Mitt i Sverige och världen

Den jämtländska kommunen Bräcke ligger mitt i landet. Här bor omkring 6 500 människor i ett hundratal byar, småorter och små tätorter. Vi som bor här har nära till varandra, och en tradition av att hjälpas åt och se till att livet löper på. Fastän det ofta inte är så långt till grannen är befolkningstätheten bara 2,1 invånare per kvadratkilometer. Det beror på att kommunens yta till stor del är täckt av skog och sjöar. Vi har nära till naturen, och skogen ger oss både arbetstillfällen och plats för fritidsaktiviteter och reflektion.

Den fördomsfulla bilden av oss som bor i Bräcke, och vi som bor utanför städerna generellt, säger att vi är perifera och omoderna. Men det stämmer inte. Vi är driftiga, framåtblickande och uppkopplade – både till varandra och till omvärlden. Vi genomför sådant som andra tror är omöjligt.

Kanske står vi idag inför en ny landsbygdsutveckling, möjliggjord av digitaliseringen av samhället? I Bräcke kommun, liksom i andra landsbygdsområden, finns stora livs- och naturkvalitéer. Nu är det möjligt att kombinera det livet med en uppkoppling till andra tjänster och platser var som helst i världen. Förutsättningarna finns här – vi finns mitt i världen.

Röster från de som deltagit i fiberresan:

Klicka på citaten för att komma vidare till den längre berättelsen.

Ulla-Märta i Revsund: "Ett beprövat framgångsrecept"

Bengt i kommunhuset: "Vi kallar det stordådet"

Eva i Skylnäs: "Fibern har förändrat förutsättningarna"

Wilco och Nollie i Måsjön: "Folk gick man ur huse för att hjälpa till"

Erik i Pilgrimstad: "Hemligheten är att se helheten"

Abdulghani i Bräcke: "Lite närmare världen"

Ingemar i Sösjö: "Möjligheterna är oändliga"

Sidan publicerad 2019-11-29 av Therese Sjögren