Dela sidan på sociala medier

Fibern har förändrat förutsättningarna

På trappen till Framgården i Skylnäs sitter Eva Jönsson med barnbarnet Maja i famnen. Hon njuter av utsikten, och av livet som kombinationsföretagare och lantbrukare. På gården finns förutom hönorna som nyfiket sprätter runt på tunet, 45 kor som går i ett par hagar runt knuten. Sedan några år tillbaka har Framgården, precis som de flesta hushåll och företag runt om i Bräcke kommunen höghastighetsuppkoppling.

– Det går inte att beskriva hur stor skillnad det har blivit sedan vi grävde in fiber, säger Eva. Förutsättningarna för att bedriva vårt företag är så mycket bättre nu.

Framgården är en gammal gård, den är stamfastigheten i Skylnäs och huset byggdes för nästan 180 år sedan. Samtidigt är Framgården ett modernt lantbruk. För den oinvigde kanske inte ett lantbruk framstår som ett högt digitaliserat företag, men det är det i allra högsta grad. Det är mycket som ska rapporteras in till myndigheterna, och de använder flera olika e-tjänster och digitala ansökningar med geografiska data. Eftersom gården dessutom är KRAV-certifierad är det än mer som ska rapporteras och följas upp.

– Vi har en mjölkrobot och en digitalt styrd flispanna kompletterad med solceller som också är uppkopplade mot nätet, berättar Eva samtidigt som hon kliar en av korna på ryggen.

Nuförtiden är det är mest maken Lars som tar hand om mjölkdjuren medan Eva har fullt upp med att arrangera konferenser, laga mat tillagad av lokalt producerade råvaror, och ta hand om gästerna på gårdens bed and breakfast.

Flera gånger har hon mötts av gästernas förvåning över att de har fiberuppkoppling på gården. Också i det företagandet har fibern betytt mycket. Det handlar om allt från att kunna uppdatera gårdens webb, ta emot bokningsförfrågningar och ta betalt till att erbjuda gästerna snabb uppkoppling till deras moln-lagrade filer och olika webbtjänster.

När den ekonomiska föreningen Revsund fiber bildades 2012 var Eva och Lars på Framgården snabbt med på noterna och lade tillsammans med många andra engagerade ner ett stort arbete för att bygga ett fibernät till byarna runt Revsund. De är mer än nöjda med resultatet.

– Man kan inte ha det bättre än så här - att kunna arbeta hemma på gården med människorna och djuren som jag älskar runt omkring. Helst vill jag aldrig åka härifrån! Och med fiberuppkopplingen är det knappt att jag behöver det, vi har kommit så mycket närmare allting. Det här är det bästa liv man kan ha!

Sidan publicerad 2019-11-29 av Therese Sjögren