Dela sidan på sociala medier

Hemligheten är att se helheten

Vem har inte lite ”bra-att-ha-grejer” liggandes i något förråd? I Erik Magnussons uthus står förutom en Opel från 1930-talet två rullar fiberkabel. Det kan vara bra att ha om någon behöver skarva, som idag när en grävare tog med sig fibern på en av gatorna i Pilgrimstad. Erik är inte bara projektledare i den lokala fiberföreningen Service i Pilgrimstad, utan håller också ihop den övergripande organisationen för alla fiberföreningar i Bräcke kommun.

Fiberföreningar finns lite här och där i Sverige, men det unika i Bräcke kommun är att man tillsammans tagit ett helhetsgrepp och att man har formaliserat ett samarbete mellan föreningarna. Bräcke Fiber är en ideell förening och den bildades 2012 som en plats där de lokala nätbyggarna kunde träffas, dela erfarenheter och fatta gemensamma inriktningsbeslut.

– Det är mycket arbete att bygga ett fibernät, säger Erik medan han knackar ur pipan. När de första områdena drog igång sina projekt var det i mångt och mycket okända farvatten. Då är det extra viktigt att kunna diskutera med någon som är i samma situation och att kunna få både råd och moraliskt stöd. Vi pratade om allt från vem som skulle äga näten till momsfrågor och markavtal.

De föreningar som byggt sina nät utanför kommunens fyra tätorter har fått en del av kostnaden i EU-stöd. Det har ställt stora krav på dokumentationen och upphandlingen av olika tjänster måste göras på samma sätt som om de vore en offentlig myndighet. Hårda revisionsregler och ibland långa handläggningstider har också varit hinder för de små föreningarna som drivs ideellt. Tuffast var det kanske för de föreningar som var först ut, men sedan kunde de dela med sig av sina erfarenheter till de andra i Bräcke Fiber.

– Pilgrimstad ligger just över gränsen till tätort, så vi byggde vårt nät helt utan stöd, berättar Erik. Det var arbetssättet med fiberföreningar som gjorde det möjligt. Under projektet var det byggmöte varje morgon klockan 7 i vårt kök. Och föreningen gjorde utbyggnaden mycket mer kostnadseffektivt är någon stor kommersiell aktör kunde.

Man vill ju se om det går, säger Erik både om renoveringen av den gamla Opeln och om fiberutbyggnaden. Och så är det nog, att de som engagerat sig i fiberutbyggnaden är den typen av folk som är vana att lösa problem. Som vill se om det går, och som vill se sina hembygder utvecklas.

Sidan publicerad 2019-11-29 av Therese Sjögren