Dela sidan på sociala medier

Lite närmare världen

Svalor och sommarlovslediga barn kvittrar mellan hyreshusen i kvarteret Lokatten och skratten hörs genom den öppna balkongdörren till Abdulghani Dahhan Kaws lägenhet. Ljudet från en meddelandetjänst på sociala medier blandar sig också in.

Internet är ett bra sätt att hålla kontakten med släkt och vänner på andra platser. Tack vare fiberutbyggnaden kommer vi lite närmare världen, och lite närmare varandra. Men det gäller förstås att den man vill prata med också har en uppkoppling.

– Ibland får jag vänta veckor, eller till och med månader innan jag få tag på min familj i Syrien, säger Abdulghani som arbetar som studiehandledare på skolan i Gällö.

Han tillbringar en hel del tid på internet, i sociala medier, med att kolla på streamad tv och för att söka information om utvecklingen i världen och hur det fungerar här i hans nya samhälle.

– Internet är viktigt för unga människor, och för framtiden, säger Abdulghani. Vi måste kunna kommunicera med varandra, och kunna hitta information och förståelse.

Fibern gör det enkelt, och den igår i alla kommunala lägenheter. Bräcke kommun är den största fastighetsägaren när det kommer till lägenheter, och man valde tidigt att använda den styrkan för att underlätta fiberutbyggnaden i hela kommunen.

Samtliga lägenheter i det ordinarie fastighetsbeståndet och alla servicelägenheter och särskilda boenden är uppkopplade med fiber efter ett gemensamt åtagande som kommunen gjort med en telekom-aktör.

I dealen ingick också att den privata aktören erbjöd fiber till de andra hushållen och företagen i tätorterna. De förklarade sig också beredda att köpa bynäten av fiberföreningarna när stödperioden avslutats, och tack vare hyresavtal kunde fiberföreningarna runt om i kommunen sänka kostnaderna för sina medlemmar. När alla drog åt samma håll blev hela området intressant för kommersiella aktörer.

Sidan publicerad 2018-11-14 av Stina Hylén