Dela sidan på sociala medier

Möjligheterna är oändliga

Utsikten från bystugan i Sjösjö är fascinerande. Klara dagar syns både Åreskutan, Oviksfjällen och Klövsjös toppar vid horisonten. Men just idag har bybon Ingemar Nilsson ögonen riktade neråt istället. Som sammanhållande kraft i Sjöarnas fiberförening tittar han till Ronja och Fredrik i grävaren som lägger ner slangen som ska koppla ihop bystugan med resten av fibernätet som byggs.

– Vem vet vad vi har för behov av kommunikation i framtiden, säger Ingemar. När fibern kopplas in kommer vi att kunna ordna kulturarrangemang med webbsändningar, ha videokonferenser och bjuda våra besökare på wifi. Och säkert en massa annat som vi inte har tänkt på idag. Möjligheterna är oändliga och utvecklingen går fort.

Bräcke kommun ser fiberuppkoppling som en viktig strategisk fråga, och gjorde därför en extra utlysning av stöd till de föreningsdrivna samlingslokaler som valde att ansluta sig till sina respektive byanät när utbyggnaden drog igång.

Bystugan är bara en av drygt 200 fastigheter som Sjöarnas fiberförening har åtagit sig att koppla in. Förutom Sösjö ska byarna runt Bensjö, Hemsjö och Stugusjöarna fibreras, och man har räknat med drygt 10 mil fiber. Det mesta ska grävas ned, men på flera ställen har föreningen valt att lägga sjökabel för att ansluta olika områden. Föreningen heter ju faktiskt Sjöarna, och flera av kommunens 700 sjöar finns i deras nätområde.

Sidan publicerad 2019-11-29 av Therese Sjögren