Livsmedelshygien hemma - några råd
En uppskattning är att omkring hälften av alla matförgiftningar beror på dålig hygien eller andra brister i hemmet. Här följer några tips du bör följa för att minska risken för matförgiftningar hemma:
- Tvätta alltid händerna ordentligt innan du börjar laga mat, mellan hantering av olika råvaror och efter toalettbesök.
- Använd hela och rena skärbrädor och redskap.
- Använd olika skärbrädor till olika råvaror, t.ex. till rå kyckling och sallad, eller diska skärbrädan noggrant med hett vatten mellan hantering av olika råvaror.
- Ha kallt i kylskåpet - högst 8°C.
- Förvara inte råvaror och lagad mat nära varandra i kylskåpet.
- Tina mat i kylskåp eller kallvattenbad. Tina aldrig i rumstemperatur, eftersom bakterier då lätt kan växa till.
- Om du får mat över som ska sparas, kyl ned den så snabbt som möjligt i kallvattenbad. Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet.
- Genomstek alltid fågel, fläskkött och köttfärs.
- Laga inte mat till andra om du är sjuk.
- Byt disktrasa ofta.