Radon märks inte men kan vara skadligt för människors hälsa. Som tur är kan du både enkelt och billigt själv mäta radonhalten i din bostad.
Radon är en radioaktiv gas som allmänt finns i marken i större eller mindre mängder. Gasen kan tränga in i hus genom sprickor i grunden eller genom otäta golvbrunnar med mera. Andra källor till höjda radonhalter i inomhusluften är byggnadsmaterialet eller dricksvattnet (främst bergborrade brunnar).
Radon och dess sönderfallsprodukter så kallade radondöttrar varken syns, känns eller smakar. Höga halter av radon i inomhusluften utgör en hälsorisk. Radongashalten bör inte överstiga 200 Bq/m³ i inomhusluft.
Det kan vara svårt att bedöma vilka hus som har förhöjda halter. Mätning är därför viktigt att göra och det enda sättet att ta reda på om det finns radon i inomhusluften. Mätningen utförs med enkel utrustning i två månader under perioden 1 oktober till 30 april. Kommunen kan ge råd men tillhandahåller inte mätutrustning. Om du vill mäta radon i ditt hus måste du själv kontakta ett mätlaboratorium.
Om du bor i hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för att mäta och eventuellt ta bort radon i din bostad. Fråga hyresvärden eller kommunen om du inte vet om din bostad är radonmätt.
Om du bor i bostadsrätt är det föreningen som ansvarar för att mäta och eventuellt ta bort radon i din bostad. Fråga bostadsrättsföreningen eller kommunen om du inte vet om din bostad är radonmätt.