Behöver alla registrera sitt mobilnummer för att få sms?
Nej, om ditt mobilnummer är nåbart på din adress så behöver du inte registrera dig. Du kan kontrollera det genom att slå upp din adress på valfri nummertjänst på internet. Får du ingen träff på ditt nummer kan du själv anmäla det till oss, använd vårt formulär längre ned på den här sidan.
Vem kan få meddelanden via sms?
Teknik- och infrastrukturavdelningen kommer per automatik avisera driftstörningar eller andra service- eller varningsmeddelanden till personer som:
- Är över 16 år (men är barnets abonnemang registerat på en förälder, går SMS ut även till barnet).
- Är folkbokförd på berörd adress.
- Har en telefon registerad på adressen.
När skickas sms?
Vi använder sms för information om driftstörningar på kommunens hyresfastigheter, trafikstörningar på kommunens vägar, serviceinformation gällande sophämtning, akuta vattenläckor, planerade vattenavstängningar eller kvalitetsproblem på dricksvattnet.
Vem får sms?
Om du är folkbokförd i Bräcke kommun och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress, får du automatiskt våra sms om det blir en störning på din adress.
Hur hämtas mobilnummer?
Mobilnummer som används vid sms-utskick hämtas i huvudsak från offentliga register. Vi använder även data som invånarna själva har lagt till. Du kan själv lägga till och ta bort mobilnummer. Vi lämnar inte ut uppgifterna till någon annan. Vi använder inte sms för någon form av försäljning eller marknadsföring.
Vad händer om jag inte har någon mobiltelefon?
Vi har även möjlighet att skicka meddelande med tal-sms. Istället för att leverera ett textmeddelande till mottagaren, levereras ett automatiskt telefonsamtal där meddelandet läses upp. Det används främst vid större händelser. Om du vill få information som e-post istället för sms, så kan du lägga till din e-postadress i formuläret längre ner på den här sidan.
Vad innebär tal-sms?
Istället för att leverera ett textmeddelande till mottagaren, kan ett tal-sms levereras, där meddelandet läses upp i ett telefonsamtal. Tal-sms kan skickas till mobiltelefoner och fasta telefoner, som inte klarar av att ta emot ett sms/textmeddelande. Meddelandet läses upp av en syntetisk röst. Först får du höra "Du har fått ett sms och kommer nu att få det uppläst", och sedan läses själva meddelandet upp. Du kan repetera meddelandet en gång. Om du inte svarar så upprepas ringsignalen några gånger under dagen. Det görs totalt nio försök att leverera meddelandet, ungefär en gång per timme.
Kan jag lägga till fler mobilnummer?
Sms-utskick är bra för dig som äger flera fastigheter eller har obemannade anläggningar eller om du vill få information om störningar hos till exempel äldre släktingar. Du kan få våra sms även om du:
- har skyddat telefonnummer
- har oregistrerat kontantkort
- äger fritidshus i Bräcke kommun, men är skriven i en annan kommun
- använder en jobbtelefon som är registrerad på en annan ort.
Då behöver du anmäla ditt mobilnummer via formuläret längre ner på den här sidan.
Kan jag få e-post istället för sms?
Ja, du kan anmäla din e-postadress och få information om störningar som e-post istället. Det gör du via formuläret längre ner på den här sidan.
Informerar ni bara med sms?
Nej, vi använder olika kanaler för att informera, beroende på situation. Exempelvis:
Varför får jag inte sms från er?
Det kan bero på att ditt mobilnummer inte finns registrerat på den fastigheten som du önskar koppla ditt nummer till. Du kan då själv anmäla ditt mobilnummer till oss så att vi hittar det vid en ny händelse i ditt område. Använd formuläret längre ned på den här sidan.
Hur kan jag kontrollera om mitt mobilnummer finns med i registret?
Enklast är att slå upp din adress på valfri nummertjänst på internet. Får du ingen träff på ditt mobilnummer kan det bero på att du har ett oregistrerat kontantkort eller en jobbtelefon som är registrerad på annan adress. Du kan då själv anmäla ditt mobilnummer till oss, använd formuläret längre ned på den här sidan. Kontantkortstelefoner och jobbmobiler är kanske inte kopplade till den fastighet du är berörd av och har du fler fastigheter du vill få information kring (exempelvis fritidshus) behöver du lägga till dessa manuellt via formuläret.
Kan jag avanmäla mitt mobilnummer?
Ja, du kan avanmäla ett eller flera av dina eller familjens mobilnummer om du inte vill ha sms om störningar. Det gör du via formuläret längre ner på den här sidan.
Kan jag få sms till fler mobilnummer och för annan persons räkning?
Ja, du kan till exempel ta emot sms om störningar hos äldre släktingar. Även du som har skyddat nummer, jobbtelefon, oregistrerat kontantkort, äger fritidshus i kommunen eller obemannade anläggningar kan ta del av tjänsten. Mobilnummer till vårdpersonal och hemtjänst kan också registreras. Detta gör du själv genom att anmäla mobilnummer till oss, använd formuläret längre ner på den här sidan.
Kan jag få sms till en mobiltelefon som är registrerad i ett annat land?
Vi kan inte skicka sms till mobiltelefoner som är registrerade i utlandet. Men du kan anmäla din e-postadress och få information om störningar som e-post istället. Det gör du genom formuläret längre ner på den här sidan.