Dela sidan på sociala medier

Folk gick man ur huse för att hjälpa till

Mitt i skogen, mitt i ingenstans eller kanske snarare mitt i världen ligger Måsjön. Här bor Wilco de Lange och Nollie Knoop med sin dotter och med sitt företag. Hit kommer turister och motorentusiaster långväga ifrån för att prova på guidade off road-turer, antingen med motorcykel på sommaren eller med snöskoter på vintern.

Nu är det ett decennium sedan familjen flyttade från Holland till det faluröda huset i Måsjön tio mil från närmsta stad, och tre mil från den lilla tätorten Kälarne. Och ett par år sedan de skaffade fiber.

– Jag har aldrig känt mig så hemma någonstans som jag gör här, säger Nollie och tittar ut över de snötäckta bergen på andra sidan Gimån.

Det är inte bara utsikten och de djupa skogarna som gör att familjen trivs så bra. Mest är det nog människorna här i kring som alltid ställer upp för varandra och som tillsammans gör det till en bra plats att leva på. Tillsammans byggde de också Östra Bräckes fibernät som täcker Albacken, Sörbygden, Ljungå, Hällesjö och Ansjö. Och allt däremellan.

– Folk gick man ur huse för att hjälpa till, berättar Nollie. De som inte kunde greja med grävning och utstakning delade upp sig efter ett fikaschema och såg till att det alltid fanns kaffe och något att äta för de som var ute och för de som höll i planeringen.

Fibernätet har inneburit att alla bybor och lokala företag som vill nu kan kommunicera med varandra och omvärlden med ljusets hastighet. För Wilco som också arbetar som utvecklare och konstruktör på distans är fiberuppkopplingen en förutsättning. Det går åt mycket data för att skicka CAD-ritningar till de företag på kontinenten som han gör olika uppdrag åt.

– Det är fantastiskt att kunna arbeta hemifrån, och det är flera i byarna runt omkring som använder möjligheterna som fibern ger på det sättet. Man behöver inte välja mellan livskvalitet och uppkoppling, här får man det bästa av båda världar.

I turistföretagandet märks det tydligt att kombinationen av naturvärden och fiber är framgångsrik. Mycket av marknadsföringen och bokningen sker förstås online och de behöver en pålitlig uppkoppling. Men de har också hjälp av sitt goda rykte och rekommendationer från besökare. Mer än hälften av kunderna kommer tillbaka fler gånger.

– Vi jobbar mycket med sociala medier och bilder. På så sätt kan vi inspirera och dela upplevelser med människor från hela världen - något som var ganska svårt innan då jag var tvungen att förlita mig på en kopparledning som riskerade att gå av under nästa oväder, säger Wilco.

När Wilco går ut för att ta emot ett sällskap som bokat in sig på en guidad skotertur bryter solen igenom. Det blir en fin tur.

Sidan publicerad 2019-11-29 av Therese Sjögren