Bräcke bästa tillväxtkommun 2020

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, toppar Bräcke kommun i Jämtlands län. Dessutom i tuff konkurrens. På andra respektive tredje plats återfinns Krokom och Ragunda kommuner.

Priset Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna sedan 2007,
premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

"Bräcke i topp är extra kul"

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Bräcke toppar i Jämtlands län är extra roligt eftersom kommunen under tidigare år fört en ganska undanskymd tillvaro, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Det visar att man med idogt arbete och målmedvetenhet kan skapa förändring.
Vi menar också att en kommun blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än
om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar just detta, fortsätter han.

mathantverk

Helen Boström är näringslivsutvecklare i Bräcke kommun och ser med glädje på att
kommunen ligger i topp när det gäller tillväxt i Jämtlands län.

– Vi har ett småskaligt, men livskraftigt näringsliv. Det som är kännetecknande för många företag är att de drivs med stor entusiasm och att det av tradition finns ett starkt entreprenörskap. Vi är vana vid att ta tag i saker på egen hand, säger hon.

Småskaligheten har både fördelar och nackdelar. Fördelen är att sårbarheten är mindre, att företagen lättare och snabbare kan anpassa sig efter rådande konjunkturläge och att det är korta, snabba beslutsvägar. Nackdelen är att varje företag kanske bara sysselsätter en handfull personer eller färre.

Välkomna det nya och värna det som finns

– Självklart välkomnar vi nya företag som vill etablera sig i kommunen. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt att slå vakt om det lokala företagandet som redan finns och skapa goda förutsättningar för dessa att växa både omsättningsmässigt och personalmässigt.

Utmärkelsen Bästa Tillväxt fungerar också som en sporre för Bräcke kommun, menar Helen Boström, som ser fram mot det fortsatta arbetet med att stimulera näringslivets utveckling framöver.

– Vi har ett gott samarbete med våra företag och det är de som ska ta åt sig äran av den här utmärkelsen. Tillsammans har vi kommit en bra bit på en resa med programmet för ett blomstrande näringslivsklimat som förhoppningsvis kommer att innebära en fortsatt positiv utveckling för alla, såväl näringslivet som kommunen och alla som bor här.

– Vi har all anledning att se på framtiden med tillförsikt, sammanfattar hon.

bild på timmer och lastare

Vad är Bästa Tillväxt?

Den kommun i varje län som har bäst tillväxt vinner utmärkelsen. Bästa Tillväxt har sedan 2007 delats ut av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar boksluten från alla svenska aktiebolag. Det som mäts är andelen företag som:

  • Ökat sin omsättning
  • Anställt fler
  • Gått med vinst

Företagen som utmärker sig i Bräcke kommun

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Bräckes placering. I kommunen finns 21 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier:

Octowood AB
Residens Kap AB
Matfiskodlarna Sverige AB
BjörnDisk AB
MAZA BYGG AB
Håsjöbyns skogskonsult AB
Enjoy Sales AB
Jamtebo Skog AB
Anders Isaksson Entreprenad o. Allservice AB
AD Sport Sweden AB
RA-Tec Consulting AB
Kälarne Entreprenad AB
B2W Sweden AB
Ansjö Skog & Markkonsult AB
Motopé Fastighets AB
Sojno AB
HAKFELT PRODUKTION AB
Sila AB
K E Eurenius Åkeri AB
Adamsson Bygg & Trä AB
Thomas Johanssons Hydraulservice AB

Sidan publicerad 2020-12-16 av Stina Hylén