Bräcke kan bli utsedd till årets nyföretagarkommun 2021

Sju kommuner är nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2021. Kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare under en period om 18 månader, och en jury har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta lokala entreprenörer. Förutom titeln tävlar kommunerna om 100 000 kronor, pengar som ska användas till att inspirera, lyfta och stärka lokala entreprenörer. Bakom priset står Visma Spcs och NyföretagarCentrum.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är viktigare än någonsin att fler vill starta, driva och utveckla företag eftersom det ger både ökade skatteintäkter och ett mindre sårbart näringsliv och det krävs för att Sverige ska klara sysselsättning, välfärd och fortsätta att må bra. Att skapa ett klimat som stärker lokala företag och inspirerar fler att starta eget borde därför stå högt upp på kommunernas agenda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

De nominerade (i respektive kategori) till priset Årets Nyföretagarkommun 2021 är:

  • Nacka (pendlingskommun nära en storstad)
  • Jönköping (större stad)
  • Ängelholm (pendlingskommun nära en större stad)
  • Bräcke (långpendlingskommun nära en större stad)
  • Varberg (mindre stad/tätort)
  • Tjörn (pendlingskommun till mindre tätort)
  • Såtenäs (landsbygdskommun med besöksnäring)

Kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2020 till och med 30 juni 2021 och kategoriseras enligt SKR:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

– Nyföretagandet är viktigt för kommuners framtid och utveckling, att det startas många företag i en kommun visar på framtidstro och optimism. Med det här priset vill vi lyfta kommuner som är framgångsrika inom nyföretagande och få fler att följa efter, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som hjälper företagare med vägledning i drygt 220 svenska kommuner.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

Priset delas ut för sextonde året i rad på Sveriges största mässa för nya företagare – Eget företag – den 11 november.

glödlampor
Sidan publicerad 2021-11-04 av Stina Hylén