Dela sidan på sociala medier


Godkännande och registrering av livsmedelsverksamhet

Innan du tar över eller startar en livsmedelsverksamhet måste du registrera den. Alla verksamheter som hanterar, serverar eller säljer livsmedel med viss grad av organisation och kontinuitet behöver anmäla verksamheten för livsmedelsregistrering hos Bygg-och miljöförvaltningen.

En livsmedelsregistrering är oberoende av om verksamheten bedrivs privat eller offentligt och om det drivs med eller utan vinstintresse. Om livsmedel tillhandahålls till allmänheten vid flertalet tillfällen ska livsmedelslagstiftningen följas.

Livsmedelsföretagare ska skriftligen anmäla sina anläggningar till kontrollmyndigheten så att de kan registreras. Anläggningar med mobil verksamhet ska skriftligen anmälas till kontrollmyndigheten i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas.

Registrering

Om du ska sälja livsmedel direkt till konsument ska du registrera ditt företag hos kommunen där du driver din verksamhet. Det är till exempel restauranger, caféer, cateringföretag, e-handel, skolkök, butiker, kiosker och korvvagnar. Om du tillverkar livsmedel som inte är animaliska ska du också registrera ditt företag hos kommunen till exempel om du bakar tunnbröd eller gör sylt och saft. Även producenter av tillsatser, aromer och processhjälpmedel, dricksvatten, snus och tuggtobak ska registreras hos kommunen.

Livsmedelsföretagare ska skriftligen anmäla sina anläggningar till kontrollmyndigheten så att de kan registreras.
Detta gör ni via vår e-tjänst eller PDF blankett som ni hittar under rubriken Livsmedel på sidan E-tjänster och blanketter.

Godkännande

Vissa verksamheter behöver godkännas i stället för att registreras hos kommunen. Om du ska hantera animaliska livsmedel i ditt företag, till exempel starta ett mejeri, ett charkuteri eller en fiskindustri måste i stället ansöka om ett godkännande. Då ska anläggningen godkännas av Livsmedelsverket.

Ansökan om godkännande görs till Livsmedelsverket, ni når dem via denna hemsida: Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan publicerad 2025-02-26 av Ann-Katrine Eklund