Bräcke kommun erbjuder tillsammans med ideella föreningar olika praktikplatser. Som feriepraktikant har du möjlighet att testa olika arbetsuppgifter exempelvis inom barnomsorg, äldreomsorg eller diverse miljöarbete.
Feriepraktik är ett sätt att få en inblick i hur det är att arbeta inom olika verksamhetsområden. Du ersätter ingen annan personal och det krävs inte att du själv ska klara av arbetsuppgifterna utan du får handledning till de uppgifter du ska utföra.
Vilka kan få feriepraktik?
Platserna erbjuds i första hand till ungdomar som går ut årskurs nio födda 2007 samt årskurs ett gymnasieskolan födda 2006 samt är mantalsskrivna i Bräcke kommun.
Perioder för feriepraktik
Sommaren delas in tre perioder och du kan välja när du önskar praktisera. På vissa arbetsplatser kan avvikande perioder förekomma.
- Period 1: 19 juni - 9 juli
- Period 2: 10 juli – 30 juli
- Period 3: 31 juli – 20 augusti
Så här ansöker du
Du ansöker om feriepraktikplats via denna länk:
https://matchanu.se/bracke/?ansokan=1db87a14
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När du har skickat in din ansökan kommer du att få inloggningsuppgifter till Mina sidor. Där kan du följa din ansökan, ändra uppgifter och här kommer också ditt praktikerbjudande att presenteras.
Ansökningstid
OBS Förlängd ansökningstid till 17 maj 2023.
Mellan 6 april och 17 maj.
Innan du börjar
Kontakta din praktikplats minst en vecka innan du börjar för att få veta lite mer. Du får reda på arbetstider, om du behöver speciella kläder eller annat viktigt. Kontaktuppgifter till din arbetsplats får du via mail.
Arbetstid och lön
Du får lön för max 75 timmar under din feriepraktik. På tre veckor blir det fem timmar/dag men arbetstiden kan förläggas olika beroende på arbetsplats. Midsommarafton går att arbeta in enligt överenskommelse mellan ansvarig/handledaren och dig.
Det är viktigt att tjänstgöringsrapporten/tidrapport undertecknas av både dig och handledare eller ansvarig chef och att den kommer till löneavdelningen så snart du avslutat din praktik. På din tidrapport står det hur tidrapporten kan skickas på olika sätt. Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig till praktikplatsen.
Lönen utbetalas den 27:e månaden efter att tidrapporten har kommit in.
Löneadministration
Löneutbetalning administreras via Swedbank. Om du INTE har ett konto hos Swedbank behöver du besöka Swedbank (kontor i Östersund) och registrera att lönen ska betalas ut till din bank via dem. Du som INTE fyllt 18 måste göra det på ett Swedbankkontor tillsammans med en målsman och du som har fyllt 18 kan ordna det med Bank-ID. Gör du detta en gång behöver du aldrig mer registrera ditt konto när du nästa gång får lön från Bräcke kommun.
Om du inte registrerar ditt konto eller inte tidigare har registrerat ditt konto kommer lönen via en check i brevlådan till din hemadress. Den kan du sedan lösa ut för en avgift. Har du frågor kring din lön kontakta loner@bracke.se eller Swedbank.
Arbetsmiljö och säkerhet
Du som är under 19 år och bosatt i Bräcke kommun har en försäkring som gäller. En av handledarens arbetsuppgifter är att ge dig som feriepraktikant den kunskap som behövs för att kunna praktisera säkert.
Är det något du inte känner dig bekväm med eller tror du inte får göra så kontakta din handledare eller ansvarig chef på praktikplatsen. I broschyren ”Så får barn och ungdomar arbeta”
Pdf, 979 kB, öppnas i nytt fönster. finns information om vad som gäller när man har ungdomar anställda.