Årets extra vecka påverkar sophämtningen

I år är det 53 veckor på året vilket påverkar sophämtningen för dig som har tömning varannan vecka. Det är därför extra viktigt att du kommer ihåg att ställa ut soptunnan vecka 51 om du har tömning udda veckor eller vecka 52 om du har jämna veckor.

soptunna i snö

Eftersom vecka 53 är en extra "udda vecka" är den enklaste lösningen att helt stryka tömning den veckan. Därefter börjar tömning om enligt samma turlista som vanligt.

Detta innebär att det dröjer en extra vecka mellan tömningarna vid årsskiftet för dig som har sophämtning varannan vecka.

Tömningsschema vid årsskiftet

  • Tömning sker vecka 52 och 2 för dig med jämna veckor (med uppehåll vecka 53 och 1).
  • Tömning sker vecka 51 och 1 för dig med udda veckor (med uppehåll vecka 52 och 53).

Hushåll som är i stort behov av tömning kan ställa ut en extra säck kostnadsfritt bredvid soptunnan vid ordinarie tömning vecka 1 eller vecka 2.

Gäller enbart de med tömning varannan vecka

De som har veckotömning och tömning två dagar i veckan (hyreshus t.ex.) påverkas inte av detta. De ställen som har tömning två gånger i veckan får tömt måndag och onsdag vecka 53.

Öppettider ÅVC julhelgen

Vi vill samtidigt passa på att säga att kommunens återvinningscentraler är stängda 28, 29 och 30/12 samt 6/1.

Om årets 53 veckor

Året 2020 har 366 dagar i stället för 365. Det beror på att det är skottår, vilket innebär att vi får en extra dag i februari. 2020 får året dessutom 53 veckor i stället för de normala 52, vilket händer vart sjätte år.

Källa: Illustrerad vetenskap

Sidan publicerad 2020-12-02 av Stina Hylén