Under beredskapsveckan har kommunens säkerhetssamordnare och kommunikatör gjort skolbesök i högstadiet för att prata om beredskap och varför det är viktigt. Eleverna har fått göra en övning där de diskuterat sin egen beredskap, som visat sig vara ganska bra!
Beredskapsveckan är en årlig informationskampanj, initierad av MSB, för att öka Sveriges invånares beredskap inför en eventuell kris. Bräcke kommun uppmärksammar veckan med flera olika aktiviteter, och erbjuder varje år alla skolor i kommunen att få en föreläsning kring beredskap. Förra året var det Gällö och Bräcke högstadium som tog emot besök och i år var det Kälarne och Bräcke högstadium.
Kälarne och Bräckes högstadieelever har fått lära sig vad en kris är – att det kan handla om alltifrån stormar och bränder till jordskred, översvämningar och till och med krig. Det gemensamma för en kris, eller ett krig, är att det hotar det vi tar för givet i vardagen – el, kranvatten, värme och så vidare. Eleverna har också fått lära sig att IT-attacker och desinformation är ett hot mot vår vardag och att man måste rusta sig även för det, till exempel genom att ha långa lösenord och att inte lita på allt som står i sociala medier eller dela information utan att vara källkritisk.
Föreläsningen för eleverna har avslutats med en övning där eleverna diskuterat hur de skulle agera vid en storm eller it-störning som slår ut samhällets funktioner. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att privatpersoner ska kunna klara sig i sju dagar utan samhällets hjälp vid en kris och att döma av elevernas diskussioner verkar den beredskapen vara ganska bra i Bräcke kommun. Många av eleverna har vedlager hemma och välfyllda jordkällare eller skafferier. Vår sjötäta kommun gör också att de flesta kan hämta vatten i en närliggande sjö.
Selma Kawar och Felicia Karlsson diskuterar om de skulle klara sig i sju dagar om huset blir utkylt och det inte går att få vatten i kran och dusch.
Vilmer Roslind och Meja Mattsson blir intervjuade av P4 Jämtland om vad de lärde sig av föreläsningen och hur deras hemberedskap ser ut. Vilmer har mycket ved hemma vilket är en stor fördel.