Dags att föreslå stipendiater

Varje år delar kommunen ut stipendium inom idrott, kultur och miljö. Du kan själv ansöka om stipendierna om du är verksam inom något av områdena. Du kan också nominera någon du känner. Skicka en motivering till bracke@bracke.se senast 8 oktober

Mer info finns på www.bracke.se/stipendierochfonder

Intervju med en tidigare stipendiat

Förra året var det skidskytten Vincent Grein som tog emot Bräcke kommuns idrottsstipendium. Säsongen 2019 vann han totalvinsten i Swe Cup för herrar 16-17 åringar, som är den nationella motsvarigheten till världscupen för juniorer. Han vann också JSM-guld i masstart för 16-17 åringar.

VIncent Grein började träna och tävla på skidor innan 10 års ålder och tillhör förmodligen dem som tillbringat flest timmar i Gällös skidtunnel, i synnerhet eftersom han bott granne med den. Nu bor han i Sollefteå där han studerar på skidskyttegymnasiet. Läs några frågor och svar med honom nedan. (Intervjun publicerades första gången i kommuntidningen Nära 2020PDF).

Vincent Grein, skidskytt.

18-årige skidskytten Vincent Grein från Viken, Gällö, fick idrottsstipendiet 2019.

Vad är det du gillar med skidskytte?
– Det är en allsidig sport. Jag gillar att träna och vara ute och röra på mig och det är roligare med skidskytte än skidåkning eftersom det finns ett moment till som är spännande. Sen finns det också en social bit, jag har lärt känna väldigt många
genom skidskyttet.

Vad tränar du utöver skidor?
– På sommaren brukar jag åka rullskidor, cykla och springa. Löpning är en stor del av träningen på sommaren, för konditionen och variationens skull.

Hur mycket tränar du?
– Det är svårt att säga eftersom träningen ser olika ut beroende på tid på året. På skolan pågår vårt träningsår från maj till april och i år kanske det har blivit 400 timmar.

Vad har skidtunneln betytt för din träning?
– När jag bodde hemma var det väldigt långt om jag skulle åka till Östersund och träna, så då har skidtunneln varit väldigt bra. Den har också gett mig möjligheter att träna skidor på sommaren.

Har du någon förebild inom skidskyttet?
– Martin Fourcade från Frankrike är väldigt inspirerande eftersom han lyckats vara så bra under så lång tid och han är en ödmjuk person som säger smarta grejer tycker jag. Min svenska förebild är Björn Ferry, mest för hans personlighet.

Vad har du för mål med skidskyttet?
– Jag vill ju bli så bra som jag kan bli och hoppas kunna vara med på ett OS. Jag drömmer såklart om medaljer men jag håller på med skidskytte för att jag tycker det är kul.

Vad krävs för att nå ett sådant mål tror du?
– Det krävs progression, att man ökar på träningen år för år. Men det viktigaste är att man tycker att det är kul och har motivation. Annars finns det ingen mening med det.

Övriga stipendium

2019 gick kulturstipendiet till Peter Frändén, för hans arbete med boken "Kälarne – En berättelse om ett stationssamhälle".

Miljöstipendiet gick till Hällesjö bigård, för deras arbete med våra livsviktiga pollinerare.

Sidan publicerad 2020-09-08 av Stina Hylén