En nyhet i tusenåriga fotspår – nu invigd

S:t Olavsleden har fått en ny spektakulär sträckning mellan Gällö och Viken tack vare bland andra Friluftsfrämjandet och Gällös lokala motorcykelklubb. Är du höjdrädd bör du dock hålla dig till den gamla stigen.

Uppe på Björkberget är sikten så bra att obehöriga inkräktare kan upptäckas i god tid. Det var vad berget förr i tiden användes till, när skidtunneln i Gällö var topphemlig försvarsanläggning. I dessa dagar används utsikten enbart till att njuta av, vilket är precis vad pilgrimsvandrare nu kommer göra. En nybyggd trappa leder dem sedan ner till skidtunneln via en öppning i taket. Väl nere kan de ta en lunch eller fika i receptionen och samtidigt passa på att bläddra i böckerna i det nyinrättade pilgrimscentret.

Bakom projektet med den nya sträckningen står Friluftsfrämjandet Revsund, med bidrag och hjälp från många olika personer och aktörer. Det är Huggori MC i Gällö som stått för
byggnationen av trappan, med material som de till stor del fått skänkt till sig. Roger Hägglund är en av medlemmarna i MC-klubben, som är mer av en kompisklubb.

– Friluftsfrämjandet ville att Pilgrimsleden skulle gå ner här för att få en roligare sträckning, och det passar särskilt bra nu när det är ett pilgrimcenter i skidtunnelns reception. Vi har hjälpt Friluftsfrämjandet förut och tycker att det här är en
kul grej för byn som också ger positiva kringeffekter för både vandraren och tunneln, säger han.

Den tidigare sträckningen av S:t Olavsleden går närmare landsvägen och kommer även fortsättningsvis vara möjlig att nyttja. Den lämpar sig bättre för de som cyklar, rider eller har hund med sig. Och för höjdrädda.

Arbetet med att bygga trappan genomfördes i höstas och under våren och försommaren har arbetet med bland annat ledstänger färdigställts. I juni invigdes leden och kan nu användas av vandrare, bybor, besökare i skidtunneln m.fl. Under försommaren har en motorsågskurs anordnats på toppen av berget och tack vare det är sikten nu ännu bättre. Den som har svårt att se sig mätt på utsikt kan övernatta i det trädtält som MidSweden satt upp på toppen av berget.

Gällös lokala motorcykelklubb bygger trappan.

Mycket av det praktiska arbetet genomfördes i höstas av Gällös lokala motorcykelklubb. Ett hål i taket leder vandraren från berget ner till skidtunnelns reception.

Anders Eriksson och Roger Hägglund.

Anders Eriksson och Roger Hägglund är två av dem som byggt trappan som leder upp till Björkberget. Här står de vid den ledstång som finns kvar sedan tiden då berget användes till att spana efter eventuella inkräktare.

trappan som leder ner till skidtunnelns reception

Trappan som leder vandraren ner till gången utanför skidtunneln och receptionen.

Utsikten från Björkberget.

Från Björkbergets topp ser du en bra bit av Revsundssjön och de djupa skogarna som omger den. Sedan den här bilden togs i höstas har träd kapats ner för att ge bättre sikt.

Sidan publicerad 2021-06-29 av Stina Hylén