Kan du ha rätt till bostadstillägg?

Enligt Pensionsmyndigheten glömmer många som har rätt till bostadstillägg att ansöka om det. Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som går att ansöka om själv eller med hjälp av en anhörig. Bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om bostadstillägg kan beviljas.

Innan du ansöker

Innan du ansöker om bostadstillägg bör du göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Har du inte möjlighet att göra det kan du ringa kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Länk till sidan för preliminär beräkning på pensionsmyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast på Pensionsmyndighetens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Vill du använda blankett finns den att ladda ned eller så beställer du en via Pensionsmyndighetens kundservice (se telefonnummer ovan). Det är viktigt att du fyller i blanketten korrekt och komplett för att undvika lång handläggningstid. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

Länk till ansökan på pensionsmyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

kvinna framför datorskärm
Sidan publicerad 2021-01-21 av Stina Hylén