Kommundirektörens krönika vecka 5

Delade känslor: å ena sidan efterlängtade lättnader, å andra sidan fortfarande hög lokal smittspridning, av covid-19, men också förkylningar och magsjuka.

I ett läge där man som vaccinerad bara får lindriga symtom förstår jag att man inte vill klassa covid-19 som allmänfarlig sjukdom. Det är helt rimligt. För våra verksamheter är det dock så att oavsett hur sjuk man blir, är en frånvaro en frånvaro. Och den frånvaron behöver täckas av någon annan. Vi är fortfarande i ett läge där vi behöver frivilliga från andra delar av verksamheten för att få omvårdnaden att gå runt, och det är fortfarande ett pusslande från dag till dag i många delar av organisationen.

Även om jag förstår motivet till att man vill lätta på restriktionerna är det många detaljer att reda ut. Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att skydda de mest sårbara, och understryker att vi skall ha kvar riskreducerande åtgärder inom äldreomsorgen även efter nionde februari. Vi ska planera för återgång till arbetsplatserna för dem som arbetat hemma, men det är oklart hur vi ska hantera medarbetare som fram tills nu betraktas som tillhörande riskgrupp.

Jag gläds med de näringsidkare som tappat intäkter under restriktionerna och nu kan se en ljusning. Jag gläds åt att ungdomarna kan komma igång med sin idrott på riktigt med läger och cuper. Jag gläds åt möjligheten att ta del av kultur, av sociala sammanhang och mänskliga möten. Som arbetsgivare i den offentliga sektorn hade jag kanske önskat en mer ordnad reträtt, där jag haft några fler svar på hur vi ska arbeta framåt.

Men, vi hoppas kunna räta ut så många frågor som möjligt innan restriktionerna tas bort. Ännu är det några dagar kvar, och det är viktigt att hålla ut så att smittan avtar. Är du inte fullt vaccinerad mot covid-19 har du fortfarande restriktioner efter den nionde februari och riskerar att bli allvarligt sjuk.

Samtidigt som vi hanterar pandemin, och försöker räkna ut hur lättnader i restriktionerna kommer att påverka våra verksamheter, funderar vi på vad som händer med en organisation som varit på helspänn i nästan två år. Vad händer när spänningen släpper? Hur hittar vi kraft att ta igen det som gått förlorat, och hur hittar vi kraft att gå framåt när denna förhoppningsvis sista stora smittvåg ebbar ut? Med som sagt delade känslor håller vi ut ett tag till!

Vänliga hälsningar
Bengt Flykt

Foto på kommundirektören Bengt Flykt. Bengt tittar mot kameran, har på sig kavaj. Ljus och vit bakgrund.
Sidan publicerad 2022-02-04 av Johannes Löfgren