Lake Revsund – en gömd pärla i världen

Ett destinationsbolag på gräsrotsnivå. Ungefär så kan Lake Revsund beskrivas, vars mål är att utveckla besöksnäringen genom samarbete.

Konceptet Lake Revsund och hemsidan med samma namn drivs av Lake Revsund Turistförening – en ideell förening som ser till att företagare, föreningar, organisationer och privatpersoner nätverkar kring besöksnäringen runt Revsundssjön med omnejd. Kortfattat handlar idén om att alla tillsammans har större kraft att synliggöra det som finns, än varje enskild företagare eller privatperson för sig. Dessutom kan besökspaket sys ihop där flera aktörer är involverade och var och en gör det man är bäst på.

– Det började med att Hilde Talstra, som tidigare drev Prästgården i Revsund gjorde en förstudie finansierad av Leader om besöksnäringen kring Revsundssjön. I rapporten konstaterades det att man pratar för lite med varandra som företagare, säger Göran Jonsson, ordförande i Lake Revsund Turistförening.

Bilden föreställer en fiskare

Namnet Lake Revsund kommer från förstudien med samma namn.


Målgrupperna är både internationella och nationella gäster, framför allt de som stannar längre än en enstaka natt. Grupper på konferens eller pilgrimsvandrare som vill uppleva lokal kultur, till exempel. Människor som vill bo, äta och göra saker. Och som lätt vill få reda på vad som finns.

– Det finns väldigt mycket att göra här, men ingen har hittills haft ett samlat grepp om det, säger Göran Jonsson.

Det är just det samlade greppet Lake Revsund tar. Först och främst har de finansierat en ny hemsida som de ska sköta driften av framöver, där anslutna servicemedlemmar presenterar sina ”produkter” med bild och text. De skapar också förutsättningar för samarbete kring paketresor till exempel. Därtill drivs arbetet framåt av arbetsgrupper inom olika områden som skyltning, kommunikation, guideutbildning och så vidare.

– Hela tiden är det frågan om att alla kan inte kan ha allting, säger Göran Jonsson och tar skidtunneln som exempel.

– De som kommer hit och tränar kanske vill bo i ett eget litet hus någonstans, äta lokal mat och bada bastu eller gå på kurs på kvällarna.

Bilden föreställer långfärdsskridskoåkare

I nuläget sköter Lake Revsund Turistförening marknadsföringen ideellt, men en vision på sikt är att anställa någon som sköter den biten.


Lake Revsunds verksamhet har hittills finansierats av sponsorer och medlemsavgifter. Målet är att samla 200 medlemmar. Hälften hoppas de ska utgöras av så kallade servicemedlemmar, vilka betalar en högre avgift för att också finnas med på hemsidan. Lake Revsund kommer också kunna hjälpa servicemedlemmarna med samverkan kring säljmaterial, medverkan på mässor och liknande.

– Meningen är att Lake Revsund ska hjälpa till med sånt som är lämpligt att slå sig ihop många för. Det är dyrt att som företagare ta fram en egen broschyr, till exempel. Tanken är att synliggöra det som finns utan att det kostar skjortan.

Läs mer:

www.lakerevsund.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt och medlemskap: info@lakerevsund.com

Yngve Hamberg

Göran Jonsson är ordförande
i Lake Revsund Turistförening,
vars medlemmar består av
alltifrån välorganiserade företag
till privatpersoner som hyr ut en
stuga på tomten.

Sidan publicerad 2019-07-04 av Stina Hylén