Närproducerad mat på kommunens tallrikar

Offentlig upphandling beskrivs ibland som en snårig djungel som i sämsta fall motverkar miljömål och lokal utveckling. Därför är det extra kul att Bräcke kommuns offentliga kök har lyckats upphandla en superlokal potatisleverantör.

Sedan våren 2019 är det Johan Wikström med företaget Grimnäs potatis som står för potatisen till alla kommunens skolor och äldreboenden. Varje vecka levererar han den egenodlade potatisen till köken i Kälarne och Gällö och till Folkets hus i Bräcke, som använder den till både restaurang och skolkök.

– Det känns roligt att så många äter av potatisen, och för min verksamhet innebär fasta leveranser en kontinuitet och stabilare inkomst, säger Johan Wikström.

Johan Wikström

Johan Wikström och företaget Grimnäs potatis odlar på sju hektar.

Potatisen blev enskild upphandling

Det är Upphandlingskontoret som sköter det stora livsmedelsavtalet för länets kommuner. De upphandlar varor och tjänster som de anslutna kommunerna har ett gemensamt intresse av. För dem innebär det lite mer jobb att upphandla lokal leverantör, och i det här fallet har man lyckats med det genom att bryta ut just potatisen kommunvis från det övriga avtalet. Annars hade det troligtvis bara varit storgrossister som hade kunnat lämna anbud.

Carina Nylund är kökschef för Kälarne, Gällö och Pilgrimstads offentliga kök. Hon berättar att det är första gången som de har ett avtal separat för potatis. Det var något kökschefer i länet uttryckte önskemål om i upphandlingsgruppen som de sitter med i. Även Östersund och Krokom har lokala potatisleverantörer från bönder i deras kommuner.

Carina Nylund

Carina Nylund.

– I år har vi gjort en storsatsning på att försöka få in lokala leverantörer och vi är stolta över att potatisen kommer från närområdet. Nu är faktiskt även små barn medvetna om var maten kommer ifrån och frågar om det, säger kökschef Carina Nylund.

Har utökat odlingen

I och med att upphandlingen påbörjades redan 2017 och gav tilldelningsbeslut året därpå har Grimnäs potatis kunnat anpassa odlingen efter avtalet med kommunen, vilket till exempel innebär att de odlar 30 procent mer. En förutsättning för att kunna haka på upphandlingen var att det inte krävde några större investeringar i verksamheten. En svårighet för lokala leverantörer som vill delta i offentlig upphandling tror Johan
Wikström annars kan vara just det. Ett avtal löper normalt i fyra år, vilket i odlingsperspektiv är för kort för stora investeringar.

– I grund och botten är det bra med upphandlingar men om man får se bortom reglerna hade det varit att föredra att varje enhet fick välja leverantör. Det kanske också ska vara service, inte pris, som väger tyngst, säger han.

Han påpekar att det inte är oviktigt att väga in de vinster som kommer tillbaka till kommunen genom att anlita en lokal leverantör. En levande landsbygd, arbetstillfällen och skattepengar, för att nämna några.

Mer om skolköket

På sidan Skolrestaurang hittar du matnyttig info om skolköket i Gällö. Där kan du bland annat läsa om Christopher Bernhardlänk till annan webbplats, Gällö skolas kock, som är med i projektet matambassadör - vars syfte är att lyfta fram de som jobbar inom offentliga kök.

Mer om upphandling

På sidan Fem frågor till Linda Olofsson berättar Bräcke kommuns handläggare för upphandling och inköp om hur offentlig upphandling går till!

Den här artikeln publicerads första gången i kommuntidningen NäraPDF, som delades ut till alla hushåll i Bräcke kommun 26 maj.

Sidan publicerad 2020-08-18 av Stina Hylén