Nu är krisberedskapsveckan igång!

Under veckan följer vi hur det går för Linnéa Berglind i krislådeutmaningen, besöker skolor för att prata hemberedskap och ställer ut krislådor och lästips i våra tre bibliotek.

bild på tom butik

Vad skulle du göra om det blev ett långvarigt elavbrott och du plötsligt inte kunde laga mat, mobilen slutar att fungera eller att betalkortet inte går att använda? Krisberedskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka kunskapen om hur vi kan hantera oförutsedda händelser som dessa. Årets vecka äger rum 26 sep-2 okt och har temat livsmedel.

Det här händer i Bräcke kommun under veckan

Länsstyrelsen Jämtland har samlat ihop tio representanter till en krislådeutmaning som går ut på att bara äta den mat som finns i Länsstyrelsens krislåda under tre dagar, och använda stormkök för att tillaga den. Bräcke kommuns representant i utmaningen är Linnéa Berglind från Fjällsta. Följ Bräcke kommun på Facebook för uppdateringar om hur det går för Linnéa.

På våra bibliotek i Kälarne, Gällö och Bräcke finns så kallade krislådor utställda hela den här veckan. Ta en titt i dem för inspiration till din egna krislåda! Bräcke kommuns säkerhetssamordnare kommer besöka skolor i kommunen för att prata hemberedskap. Även livsmedelsbutiker i kommunen kommer uppmärksamma hemberedskap under veckan. 

Du behöver kunna klara dig själv

Numera rekommenderar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att alla bör ha beredskap att klara sig själva minst en vecka i händelse av kris, och för det krävs förberedelser. Du behöver bland annat tänka på att alltid ha mat med lång hållbarhet hemma, och saker som power-banks, vevradio och stormkök. På msb.se/privatpersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns en bra guide för vad du behöver ha hemma som förberedelse för en kris. Där kan du också få råd kring hur du skyddar dig vid en olycka eller ett attentat, hur du kommer i kontakt med dem som hjälper till vid olyckor och hur du själv kan underlätta räddningspersonalens arbete på en olyckplats.

Mer om krisberedskap

Besök gärna våra krissidor på bracke.se/kris. Där finns bland annat läsning kring vad olika aktörer har för ansvar vid kris och annat som är bra att veta.

krislåda

Foto: Thomas Henriksson, MSB

COPYRIGHT/PHOTO: Melker Dahlstrandmelker@dahlstrand.se+46-70 630 20 88

Foto: Melker Dahlstrand

COPYRIGHT/PHOTO: Melker Dahlstrandmelker@dahlstrand.se+46-70 630 20 88

Foto: Melker Dahlstrand

Sidan publicerad 2022-09-26 av Stina Hylén