Nu kan du bekräfta föräldraskap digitalt

Från den 1 januari 2022 behöver du inte besöka kommunhuset för att bekräfta föräldraskap som nybliven förälder. Du kan istället nyttja en e-tjänst hos Skatteverket.

Det innebär att ogifta, nyblivna föräldrar som är folkbokförda i Sverige kan registrera detta via sin dator eller mobil de första 14 dagarna efter barnets födelse. Det är också möjligt att anmäla gemensam vårdnad i denna e-tjänst:

Skatteverkets e-tjänst Bekräfta att du blivit förälder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bekräftelsen är viktig för att det bekräftade föräldraskapet gör att barnet juridiskt knyts till pappan/föräldern som inte fött barnet.

Det är fortsatt möjligt att bekräfta föräldraskap genom att besöka familjerättsenheten/socialtjänsten i kommunhuset, om du hellre vill det. Läs mer på sidan Föräldraskap.

På mfof.se (Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer info om de nya reglerna.

En annan nyhet gällande familjerätt

En annan ny lag från 2022 som berör socialtjänsten är den om informationssamtal. Det som gäller nu för att få gå till domstol och stämma en annan förälder på vårdnad-boende-umgänge är att man först har genomgått ett informationssamtal från socialtjänst. Läs mer på sidan Informationssamtal.

bebisfötter
Sidan publicerad 2022-01-04 av Stina Hylén