Passa på att öva beredskap under beredskapsveckan

Den här veckan pågår den så kallade ”Beredskapsveckan”. En årlig informationskampanj för att öka Sveriges invånares beredskap inför en eventuell kris. Bräcke kommun uppmärksammar veckan med flera olika aktiviteter som du kan ta del av.

pratbubbla med texten: beredskapsveckan 2023

Vad klarar du dig utan?

Beredskapsveckan, som tidigare hette krisberedskapsveckan, har olika teman varje år. I år är temat ”Öva”, och temat syftar till att du själv ska ta tillfället i akt att öva på din beredskap. Här nedanför finns en utmaning för dig som vill testa hur väl du klarar dig utan moderna bekvämligheter. Vi delar även dessa utmaningar på vår Instagram @brackekommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., så att du får en påminnelse varje dag om vad du ska plocka bort. Antar du utmaningen att klara dig utan sådant som sociala medier och toalettspolning? På vår Instagram får du se hur det går för kommunalrådet och kommundirektören som antagit utmaningen.

bild på övningarna

Klicka på bilden för att ladda ner en affisch med utmaningen.

Vad ska du ha i din beredskapslåda?

Under veckan ställer vi ut beredskapslådor på biblioteken i Kälarne, Gällö och Bräcke, så att du får se exempel på vad du bör ha i din beredskapslåda hemma. En beredskapslåda bör alla ha redo hemma för att klara sig om t.ex. mataffären stänger. Men det måste inte nödvändigtvis vara en låda på vinden – det kan också handla om att alltid ha ett välfyllt skafferi med torrvaror.

beredskapslåda

I kommunens bibliotek finns montrar med exempel på vad som är bra att ha i sin beredskapslåda hemma.

Testa dina beredskaps-kunskaper!

I våra bibliotek finns ett beredskaps-quiz uppsatt, så har du vägarna förbi bibblan, gör quizet och du har chans att vinna en vevradio eller en bok.

Skolbesök

Varje år besöker Bräcke kommuns säkerhetssamordnare våra grundskolor under beredskapsveckan. I år kommer besöket innehålla en övning i beredskap för eleverna.

Kommunens beredskap

Bräcke kommun arbetar med säkerhet och beredskap både förebyggande och operativt om krisen skulle vara framme i form av exempelvis stormar, bränder och elavbrott. Vi har till exempel en krisledningsgrupp som alltid är redo att sammankallas om krisen är framme, oavsett om det rör sig om en liten eller stor kris. Vill du veta mer om kommunens beredskap finns information på www.bracke.se/kris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i Bräcke kommuns broschyr om beredskap. Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Du förväntas klara dig i sju dagar utan samhällets hjälp om något inträffar som slår ut samhällsfunktioner. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har mycket information om hur du förbereder dig för olika scenarion på msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

skärmklipp på msb:s broschyr 7 dagar
Sidan publicerad 2023-09-25 av Stina Hylén